Eveniment

Transgaz a transportat cu 28% mai puţine gaze: probabil s-a adâncit criza

Transgaz a transportat cu 28% mai puţine gaze: probabil s-a adâncit criza
03.08.2010, 23:52 94

Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale,spune că prin conductele sale au curs în al doilea trimestru alacestui an cu circa 28% mai puţine gaze, deşi datele din primeletrei luni erau destul de încurajatoare, indicând o creştere de 9,4%a cantităţilor. Astfel, dacă în prima parte a anului frigul a fostun catalizator pentru consum, în al doilea trimestru criza şi-afăcut simţită prezenţa

Atât consumul de energie electrică, cât şi de gaze naturale saude carburanţi reflectă în mare parte modul în care merge economiaunei ţări.

"Se constată o creştere a cantităţilor de gaze transportate înprimul trimestru al anului 2010 faţă de acelaşi trimestru al anului2009, această creştere fiind determinată de înre­gistrarea unortemperaturi mai scăzute în anul 2010 faţă de 2009, cât şi deconsumul mai ridicat înregistrat de anumite tipuri de consumatori,cum ar fi de exemplu combinatele chimice. Diminuarea cantităţilorde gaze transportate în trimestrul al doilea al anului 2010 faţă deanul 2009 este dată probabil de adâncirea crizei economice", spunre­prezentanţii Transgaz. În to­tal, în primul semestru al anu­lui,potrivit datelor Transgaz, cantităţile de gaze transpor­tate aufost cu circa 5% mai mari faţă de perioada similară a anuluitrecut.

Combinatele chimice, cum este cazul grupului Inter­agro,controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, pri­mesc încă de anultrecut gaze doar din producţia internă, în condiţiile în care, înmod normal, consumatorii din România sunt alimentaţi la un preţ decoş unde intră şi importurile ruseşti mult mai scumpe faţă de ceextrag cei doi producători locali Petrom şi Romgaz. Prin aceastămăsură de sprijinire a economiei, mulţi agenţi economici au pututsă-şi continue activitatea prin diminuarea semnificativă acheltuielilor.

Deşi anul acesta era aşteptată o creştere economică de 1,3%, înrealitate 2010 s-ar putea termina cu un minus de circa 2%. Chiardacă acest lucru ar însemna oricum o revenire faţă de scăderea de7% din 2009, sunt şi industrii în care lucrurile au mers mai rău dela începutul acestui an faţă de anul trecut.

"Având în vedere faptul că pe piaţa de gaze naturale au rămas cuaproximaţie aceiaşi consumatori, ne aşteptăm în continuare la unconsum apropiat de cel înregistrat în a doua jumătate a anuluitrecut, poate într-o uşoară scădere, ca efect al crizei şimăsurilor de austeritate promovate de guvern", au mai declaratreprezentanţii Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO