Eveniment

Deşi a trecut ţara printr-o terapie şoc de devalorizare a monedei naţionale cu peste 50% peste noapte, noul preşedinte argentinian Javier Milei vrea în continuare să renunţe la peso şi să dolarizeze economia. ”Obiectivul rămâne acelaşi - să ajungem la dolarizare”

Deşi a trecut ţara printr-o terapie şoc de...

Autor: Ştefan Stan

15.12.2023, 09:37 5687

Preşedintele Javier Milei intenţionează în continuare să renunţe în cele din urmă la peso-ul argentinian după ce a devalorizat puternic moneda ca parte a unei runde iniţiale de terapie de şoc, potrivit ministrului său al economiei, scrie Bloomberg.

"Obiectivul rămâne acelaşi - să ajungem la dolarizare", a declarat Luis Caputo pentru LN+ TV în al doilea interviu consecutiv acordat în timpul nopţii.

Caputo, care a anunţat că noul guvern reduce valoarea peso-ului cu mai mult de jumătate marţi târziu, a refuzat să ofere un termen pentru abandonarea totală a monedei, dar a recunoscut că nu este un obiectiv pe termen scurt.

"Preşedintele a făcut întotdeauna campanie pentru dolarizare şi închiderea băncii centrale", a declarat Caputo. "Aceste steaguri de raliu nu au fost lăsate deoparte".

Ca un ecou al comentariilor făcute de oficialii băncii centrale mai devreme în cursul zilei, ministrul economiei a declarat că devalorizarea agresivă a monedei din această săptămână a fost menită să înceapă să reancoreze aşteptările privind inflaţia. Creşterile anuale ale preţurilor de consum au trecut în galop de 160% chiar înainte de salba de deschidere a lui Milei, care a inclus şi reduceri agresive ale cheltuielilor, pe fondul aşteptărilor că durerea va deveni mai acută pe termen scurt.

Inflaţia lunară a atins aproape 13% în noiembrie, potrivit datelor publicate miercuri de agenţia naţională de statistică.

În loc să devalorizeze treptat, noul guvern a optat în schimb pentru "overshooting" pentru a aduce rata oficială aproape de cele observate pe pieţele paralele, a declarat Caputo. Scopul este de a "conţine această inflaţie reprimată", precum şi aşteptările, şi de a împiedica creşterea lunară a preţurilor să depăşească 20%, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO