Eveniment

Uber a raportat primul său an complet de profit operaţional: Gigantul de ride-sharing a trecut de pe pierdere în 2022 la 1,1 miliarde de dolari profit operaţional în 2023

Uber a raportat primul său an complet de profit...

Autor: Ştefan Stan

07.02.2024, 17:31 81

Uber a raportat primul său an complet de profit operaţional, în timp ce cresc aşteptările că firma de ride-sharing va anunţa un program de răscumpărare de acţiuni încă de săptămâna viitoare, scrie FT. 

Uber a precizat că profitul operaţional a trecut de la o pierdere în 2022 la 1,1 miliarde de dolari în anul încheiat la 31 decembrie. Profitul net a trecut, de asemenea, de la o pierdere de 9,1 miliarde de dolari la un câştig de 1,9 miliarde de dolari. Venitul operaţional din trimestrul al patrulea a fost de 652 de milioane de dolari, cu mult peste previziunile analiştilor de 517 milioane de dolari.

Compania cu sediul în San Francisco a raportat miercuri un profit care a depăşit aşteptările analiştilor, datorită cererii puternice pentru transport de persoane şi livrări, precum şi a unei afaceri publicitare în creştere.

Ca răspuns la aceste rezultate, directorul financiar Prashanth Mahendra-Rajah s-a angajat să ofere o actualizare privind "returnarea capitalului către acţionari" în cadrul unei zile a investitorilor săptămâna viitoare, adăugând că "investiţiile disciplinate" au contribuit la consolidarea rezultatelor companiei în trimestrul al patrulea.

Analiştii de la Citi au declarat luna aceasta că se aşteaptă ca Uber să dezvăluie un program de răscumpărare de acţiuni şi "nu ar exclude" anunţarea primului său dividend din istorie. Cu toate acestea, în urmă cu mai puţin de trei luni, Uber a declarat că nu se aşteaptă să plătească un dividend "în viitorul apropiat".

În ciuda acestui fapt, acţiunile Uber au scăzut miercuri cu 3% în tranzacţiile de dinaintea pieţei.

Semnalele transmise de Uber acţionarilor vin după anunţuri recente ale unor companii de tehnologie care doresc să ţină investitorii de partea lor. Săptămâna trecută, Meta a anunţat un dividend şi o răscumpărare surpriză, alăturându-se astfel Apple şi Microsoft, care plătesc de mult timp dividende.

În timp ce grupurile Big Tech au înclinat până acum spre păstrarea unor acumulări mari de lichidităţi pentru a le reinvesti, potenţiala mişcare a Uber de a returna bani investitorilor vine după ce a acumulat în total pierderi operaţionale de peste 30 de miliarde de dolari din 2014, primul an pentru care a dezvăluit.

Sub conducerea co-fondatorului Travis Kalanick, compania a strâns sume uriaşe de capital într-o campanie globală agresivă pentru a domina piaţa de ride-sharing. El a fost înlocuit de fostul şef al Expedia, Dara Khosrowshahi, în 2017, cu misiunea de a evita conflictele aprinse cu autorităţile de reglementare, de a reduce costurile şi de a prioritiza profitabilitatea.

Anul trecut a marcat un "punct de inflexiune pentru Uber, demonstrând că putem continua să generăm o creştere puternică şi profitabilă la scară", a declarat Khosrowshahi.

Ultimul trimestru al anului - de obicei cel mai puternic pentru companiile de ride-share - a fost "un trimestru remarcabil pentru a încununa un an remarcabil", a declarat Khosrowshahi.

Previziunile pentru primul trimestru al anului 2024 au fost în linie cu estimările analiştilor, cu rezervări brute - sau valoarea tarifelor plătite - care ar urma să urce între 37 şi 38,5 miliarde de dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO