Eveniment

UE nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui pachet critic de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, după ce premierul Ungariei Viktor Orbán s-a opus prin veto propunerii, punând sub semnul întrebării sprijinul continuu al Europei pentru Kiev

UE nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui...

Autor: Ştefan Stan

15.12.2023, 09:28 546

UE nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unui pachet critic de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, după ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a opus prin veto propunerii, punând sub semnul întrebării sprijinul continuu al Europei pentru Kiev, scrie FT. 

Prăbuşirea discuţiilor privind finanţarea, considerată crucială pentru stabilitatea financiară a Ucrainei până în 2024, survine după eşecurile repetate ale Congresului SUA de a ajunge la un acord asupra unui pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari propus de Casa Albă. Acest lucru a generat temeri legate de slăbirea hotărârii Occidentului de a susţine ţara, care continuă să lupte împotriva Rusiei.

Liderii UE, care au fost blocaţi în negocieri asupra pachetului până la primele ore ale zilei de vineri, se vor întoarce la Bruxelles la începutul anului 2024 pentru discuţii privind finanţarea, cu posibile opţiuni de a oferi bani Kievului fără contribuţia lui Orban.

Eforturile eşuate au fost anunţate la câteva ore după ce liderii au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina - o etapă importantă pe calea Kievului de a adera la UE odată ce războiul cu Rusia se va încheia şi o aprobare de către Bruxelles a traiectoriei occidentale a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO