Eveniment

Un leu, valoarea actiunilor Fondului Proprietatea

08.12.2005, 19:03 24

Valoarea nominala a actiunilor Fondului Proprietatea, destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura, a fost stabilita la un leu.

"Actiunile Fondului Proprietatea sunt nominative, de valori egale, negociabile, liber transferabile, emise in forma dematerializata si acorda drepturi egale titlularilor lor. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu. Actiunile sunt indivizibile, iar societatea recunoaste un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultand dintr-o actiune", potrivit actului constitutiv al firmei, aprobat de guvern. La infiintare, fondul are un capital social in valoare de 14,2 mld. lei (circa 4 mld. euro), format din active la peste o suta de firme cu capital de stat, precum Transelectrica si Transgaz, Petrom si RomTelecom.

Capitalul social initial este impartit in actiuni transmise cu titlu gratuit catre posesorii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori ai acestora.

Initial, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, urmand ca participatiile sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire astfel incat, in final, structura de actionariat a fondului sa fie in totalitate privata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24