Eveniment

Un seism de peste 7 grade, dupa 2006

12.02.2003, 00:00 12

Un seism cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter nu va avea loc in Romania pana in 2006, pentru ca nu este acumulata in zona Vrancei suficienta energie pentru a se produce, a declarat, ieri, Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. Cutremurele mari din Vrancea pot afecta serios structurile cu care prezinta mare risc precum centralele nucleare de la Cernavoda (Romania) si Kozlodui (Bulgaria), combinate chimice, baraje sau conducte de transport a titeiului sau gazelor.
Potrivit lui Marmureanu, la centrala de la Cernavoda sunt peste 84 tone de uraniu pentru fiecare reactor, adica aproximativ 400 tone pentru toate cele cinci reactoare.
"O bomba atomica se poate face din 24 kg, va dati seama ce poate fi la Cernavoda. Daca se intampla ceva acolo, nu doar Romania si Ucraina sar in aer, ci vor fi probleme in Europa. De acest lucru s-a tinut seama inca de la proiectarea centralei", a spus Marmureanu.
"Filozofia canadiana pentru reactoarele tip CANDU a fost adaptata la Cernavoda in functie de specificul cutremurelor din Vrancea. In urma acestor studii din 1978-1979, care au cercetat care este probabilitatea, frecventa sau alte detalii legate de efectul activitatii seismice la Cernavoda, s-a luat decizia de a fi folosite echipamente cu calificare seismica. Acestea rezista si la cutremure cu o magnitudine de 7,5-8 grade pe scara Richter", a spus pentru Ziarul Financiar Ioan Rotaru, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica. Acesta a precizat ca uraniul de la Cernavoda nu este imbogatit si ca nu s-au semnalat deloc scurgeri radioactive. Rotaru spune ca la centrala de la Cernavoda s-au facut verificari dupa cutremurele din 1986, 1990 si 1998, fara ca centrala sa fie afectata in vreun fel sau echipamentele sale.
Cutremurul din 1977 produs in Vrancea, cu o magnitudine de 7,2 grade Richter, a produs pierderi evaluate de Banca Mondiala la 2,05 miliarde dolari, din care mai mult de doua treimi s-au inregistrat in capitala Romaniei.In urma acelui cutremur, au murit 1.574 persoane, din care 1.424 in Bucuresti.
Dupa numarul de morti inregistrat in cursul secolului trecut, cutremurul din Vrancea din 1977 plaseaza Romania pe locul al treilea in Europa, dupa Italia si Grecia, dar inaintea fostei Iugoslavii si a Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO