Eveniment

Una dintre primele decizii după preluarea preşedinţiei Consiliului UE: Carmen Dan anunţă înfiinţarea unui portal la nivelul UE, care va face mai uşoară depistarea persoanelor urmarite

Una dintre primele decizii după preluarea preşedinţiei...

Autor: Florin Zafiu

01.03.2019, 12:18 511

„La nivelul Uniunii Europene va fi înfiinţat şi operaţionalizat un portal european de căutare, care va permite autorităţilor competente să facă interogări simultane în mai multe sisteme de date ale UE. Concret, poliţiştii din orice stat membru al UE vor putea cu o singură căutare să primească informaţii despre persoana verificată din toate bazele de date existente la nivelul Uniunii. Acest lucru va face mult mai uşoară depistarea persoanelor căutate pentru diferite infracţiuni şi chiar a suspecţilor de activităţi din sfera terorismului şi va contribui la prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

​Ministrul a susţinut o declaraţie de presă cu privire la rezultatele obţinute în domeniul afaceri interne, în primele două luni ale anului, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

„Propunerea de regulament privind standardele cărţilor de identitate şi permiselor de şedere a fost un alt dosar în care am reuşit să convingem atât Statele Membre, cât şi Parlamentul şi Comisia că este nevoie de cărţi de identitate uniforme şi cu măsuri de securitate suplimentare. Cărţile de identitate vor trebui produse în format uniform de tip card de credit şi vor avea o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip. Toate aceste elemente sunt necesare în condiţiile în care cărţile de identitate sunt folosite şi pentru trecerea frontierei”, a mai precizat Carmen Dan.

Totodată, Carmen Dan a anunţat că în plan naţional, Ministerul Afacerilor Interne a pregătit deja un proiect prin care să adapteze legislaţia naţională la cerinţele europene, care în prezent se află în Parlamentul României.

​„Pentru negocierea propunerii de regulament privind Ofiţerii de Legătură în materie de Imigraţie am avut la dispoziţie un timp foarte scurt, de numai 12 zile. Totuşi, în urma discuţiilor din trialog am obţinut acordul politic, lucru ce va întări rolul reţelelor de ofiţeri de legătură în procedurile de returnare şi reintegrare a migranţilor în ţările de origine. Ne-am propus un proiect ambiţios la preluarea Preşedinţiei Consiliului, acela de a trata problema migraţiei şi acolo unde ea apare, nu doar în Europa. Acesta este un prim pas concret realizat în acest sens”, a mai precizat ministrul de Interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO