Eveniment

Urmează cel mai greu an pentru bănci de când a venit criza

BANCI-ASIGURĂRI: Cel mai greu an pentru bănci de când a venit criza. În asigurări pot urma alte abandonuri

Autor: Razvan Voican

05.01.2013, 19:52 1022

Întârzierea revenirii economiei şi po­vara sufocantă a creditelor neper­for­mante lasă tot mai puţin spaţiu de manevră băncilor în 2013 care vor fi mai presate ca niciodată să-şi restructureze businessul şi infrastructura.

 

Cu toate acestea ieşirile de jucători de pe piaţă sunt puţin probabile din cauza ab­senţei unor cumpărători eligibili. Oricum, BNR a construit plasa de siguranţă care ar trebui să acopere eventuale situaţii spe­ciale în care un acţionar ar decide să abandoneze filiala locală.

 

Pe zona băncilor greceşti emoţiile s-au temperat după mai mulţi ani la rând în care diverse casandre au prevestit prăbu­şirea Atenei. Probabil că de data aceasta chiar va avea loc fuziunea dintre National Bank of Greece şi Eurobank care s-ar traduce pe piaţa locală în unirea Băncii Româneşti cu Bancpost într-o formă care încă rămâne de clarificat. ATE Bank a fost deja preluată de Piraeus şi este în aşteptare proiectul ca licenţa şi o parte din active să ajungă la un grup de investitori români.

 

Unul dintre cele mai dure semnale este intrarea BCR, cea mai mare bancă, într-un proces dureros de restructurare. Având în vedere dimensiunea băncii şi cota de peste 20% pe piaţa creditării, impactul la nivelul economiei ar putea fi important, cel puţin ca nivel de percepţie. În plus, BRD, a doua mare bancă, s-ar putea confrunta cu noi pierderi din cauza creditelor devenite neperformante, fiind de asemenea presată să ia măsuri de restructurare.

 

De văzut cum vor rezista mai departe Raiffeisen, Banca Transilvania şi UniCredit - trei jucători mari care până acum au arătat că au resurse pentru a absorbi consecinţele recesiunii prelungite.

 

Teoretic, 2013 ar trebui să fie anul cre­di­tării în lei în măsura în care va exista ce­re­re pentru credite şi clienţi eligibili la mo­dul general pentru a lua un împrumut. O provocare pe zona ipotecarelor va fi re­orien­tarea programului guvernamental "Pri­ma casă" exclusiv spre zona locuin­ţelor noi.

 

Creditele neperformante vor rămâne o po­vară cu care băncile va trebui să trăiască în următorii câţiva ani. Soluţii speciale nu sunt de aşteptat, mai ales că BNR s-a opus ideii privind crearea unei structuri de tipul bad bank care să preia active neperfor­man­te din sistem. Întârzierea unei re­lan­sări so­li­de a economiei complică această problemă.

 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO