Eveniment

Vamesii ignora actele care justifica sederea in strainatate

04.08.2005, 19:45 35

Mai mult de jumatate din romanii ramasi fara pasapoarte la revenirea in tara sustin ca au acte pentru a justifica depasirea termenului de sedere in strainatate, dar nu le pot folosi la granita, ci trebuie sa mearga cu ele la serviciile locale de profil, unde sa demonstreze ca nu au incalcat legea.

Chestorul Neculai Burnichi, adjunct al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), a anuntat ieri ca, de luni, ora 0.00 si pana miercuri, ora 4.30, au tranzitat frontiera 68.065 de romani, din care 3.114 au ramas fara pasapoarte pentru depasirea termenului legal de sedere in strainatate.

Adjunctul sefului IGPF a precizat ca peste jumatate dintre cei care au ramas fara pasapoarte au completat talonul primit la punctul de frontiera cu mentiunea ca detin documente justificative (titluri de calatorie, contracte de munca in derulare, motivatii personale) pentru faptul ca au depasit termenul legal de sedere in strainatate. Aceste acte nu pot fi verificate insa in punctul de trecere a frontierei, ci doar la serviciile comunitare de pasapoarte, unde titularul trebuie sa se prezinte ulterior.

"Urmeaza sa se prezinte (titularii - n.r.) la birourile de pasapoarte cu aceste documente si, probabil, vor primi inapoi pasapoartele", a spus Burnichi.

Potrivit comisarului-sef Aurel Vasile Sime, director general adjunct al Directiei Generale de Pasapoarte, o persoana careia i-a fost ridicat pasaportul pentru depasirea termenului legal de sedere si care detine documente justificative "se poate prezenta la serviciul de pasapoarte in 15 zile, iar in 30 de zile poate primi un raspuns, chiar si pasaportul".

Adjunctul IGPF a mai spus ca, la frontiera de vest (unde se constata un aflux important de cetateni romani si turisti la intrarea in tara), au fost detasate aproximativ 40 de cadre de la frontierele de est si sud, specialisti in controlul documentelor de trecere.

"Frontiera de vest a mai fost suplimentata cu patru autospeciale cu termoviziune si cu zece autospeciale de teren, deoarece, data fiind presiunea crescanda pe punctele de frontiera, presupunem ca foarte multi din cei carora ar trebui sa li se ridice pasaportul vor incerca sa intre sau sa iasa pe frontiera verde", a spus Burnichi.

De asemenea, un numar insemnat de cadre din structura centrala a Politiei de Frontiera se gasesc in teren, la frontiera de vest, pentru "o mai buna gestionare a problematicii".

Chestorul Burnichi a adaugat ca toate efectivele de la aceasta frontiera lucreaza in trei ture (in loc de patru) si s-a dispus sa se lucreze pe zece piste de intrare in Romania, doua sau trei fiind luate de pe sensul de iesire din tara.

La randul lui, raspunzand criticilor legate de strictetea masurilor impuse de la 1 august, chestorul general Nicolae Berechet, secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, a afirmat ca exista organe abilitate care sa atace, daca este cazul, neconstitutionalitatea acestei ordonante.

Intrebat daca aceasta ordonanta incalca dreptul la libera circulatie, secretarul general a precizat ca nu stie, dar ca respecta acest act normativ.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a calificat sanctiunile pentru romanii care au depasit termenul legal de sedere in strainatate drept disproportionate, apreciind ca retinerea pasaportului in astfel de cazuri este o sanctiune prea dura.

Diana Calinescu, unul dintre liderii APADOR-CH, a declarat, ca sanctiunea prevazuta de Ordonanta Guvernului 28/2005 care vizeaza retinerea pasaportului pentru o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani limiteaza dreptul de calatorie in ansamblu. "Ar trebui ca sanctiunile sa fie corelate faptei. Nu mi se pare normal ca unei persoane care a stat, sa zicem in Italia, mai mult decat ar fi avut dreptul sa-i fie interzis sa calatoreasca spre exemplu in Bulgaria, caci asta se intampla atunci cand omului ii este retinut pasaportul", a spus Calinescu.

Potrivit IGPF, masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a cersit in strainatate, fapta fiind constatata potrivit legii, impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state, precum si impotriva romanilor care au depasit nejustificat termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO