Eveniment

Veşti proaste pentru şoferii fumători: Fumatul în autovehiculele care au pasageri minori ar putea fi interzis

Veşti proaste pentru şoferii fumători: Fumatul în...

Autor: Alexandru Nanu

16.06.2023, 22:29 115

Recent a fost înregistrată la Senat un proiect de lege care se numeşte "Fără tutun lângă copii" şi propune o modificare şi completare substanţială a Legii nr. 349 din 6 iunie 2002, destinată prevenirii şi combaterii efectelor consumului produselor din tutun.

Motivul principal pentru propunerea acestei modificări legislative este de a proteja mai bine sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv, conform expunerii de motive.

 Vineri, 9 iunie 2023, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B389/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr.349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Legea propusă are ea scop extinderea protecţiei pentru nefumători, în mod particular pentru copii, prin interzicerea fumatului în apropierea şcolilor, parcurilor, terenurilor sportive şi staţiilor de aşteptare pentru transportul public, precum şi în autovehiculele private atunci când sunt prezenţi minori. De asemenea, legea introduce sancţiuni pentru aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri rezultate din consumul de tutun în locurile publice.

Astfel, fumatul ar putea fi interzis ”pe terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii, precum şi în proximitatea acestora, în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun, a unităţilor sanitare şi de învăţământ şi în proximitatea acestora, şi în parcuri, cu excepţia spaţiilor special amenajate pentru fumat care nu pot depăşi 5% din suprafaţa totală a parcului”.

În plus, „aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei;”

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO