Eveniment

Viorica Dăncilă: Cei 2% din Pilonul II de pensii să meargă în Pilonul I sau III

Viorica Dăncilă: Cei 2% din Pilonul II de pensii să...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

20.12.2018, 14:59 186

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să nu-şi retragă banii, ci să aibă o alternativă. 

"După cum ştiţi este în cadrul acestei ordonanţe şi legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte. Unul, după cum ştiţi, 2% poate să şi-l retragă, dar părerea noastră şi rămâne să vedem ce s-a întâmplat şi în Consiliul Economic şi Social, este ca aceşti 2% să meargă în Pilonul I sau în Pilonul III de pensii, astfel încât persoana respectivă să nu-şi retragă banii, să îi cheltuie şi să rămână fără protecţie socială, să poată să aibă o alternativă", a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul dezbaterii de joi a moţiunii de cenzură la Parlament.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă la Guvern, mai multe schimbări în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, schimbări care vor fi introduse printr-o Ordonanţă de Urgenţă şi care vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Comisionul de administrare pentru fondurile de pensii Pilon II va fi redus la 1%, de la 2,5%, de anul viitor, conform OUG citată.

În plus, comisionul de 0,5% din active va fi modificiat în funcţie de performanţa fondului de adminsitrare.

De asemenea, fondurile de pensii Pilon II vor putea investi în proiecte public-private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO