Eveniment

Vorbitorii de limbi nordice sau slave iau cel puţin 800 de lei brut în plus la salariul fix

Angajaţii care au fost recrutaţi pe poziţii care presupun oferirea de asistenţă în limba olandeză, norvegiană, suedeză sau finlandeză ajung să câştige peste 3.000 de lei net pe lună, potrivit informaţiilor din piaţă. Foto: Shutterstock

Angajaţii care au fost recrutaţi pe poziţii care presupun oferirea de asistenţă în limba olandeză, norvegiană, suedeză sau finlandeză ajung să câştige peste 3.000 de lei net pe lună, potrivit informaţiilor din piaţă. Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

23.07.2015, 00:04 1186

Vorbitorii de limbi nordice precum olandeza, norvegiana, suedeza sau finlandeza sunt candidaţii pe care centrele de servicii şi companiile de call-center din România au ajuns să „se bată“ în oferte de muncă tot mai atractive, zeci de joburi care necesită astfel de competenţe fiind create în fiecare lună.

Pentru a „agăţa“ un astfel de angajat companiile sunt dispuse ca, pe lângă salariul de bază pe care îl oferă angajaţilor ce oferă servicii de suport pentru compania-mamă sau pentru clienţi externi, să acorde şi sporuri de limbă străină care pornesc de la 800 de lei brut pe lună, potrivit unui studiu salarial realizat de compania de consultanţă în HR Consulteam, partener local al Mercer.

„Valoarea brută medie lunară a bonusurilor pentru cunoaşterea şi folosirea perfectă a unei limbi străine exotice (cum ar fi cele nordice) porneşte de la 800 de lei şi poate ajunge până la 1.100 de lei“, afirmă Roxana (Feregan) Marin, consulting manager al companiei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Astfel, angajaţii care au fost recrutaţi pe poziţii care presupun oferirea de asistenţă în limba olandeză, norvegiană, suedeză sau finlandeză ajung să câştige peste 3.000 de lei net pe lună, potrivit informaţiilor din piaţă.

Deşi salariile din industria de outsourcing au crescut în ultimii ani, pentru unele poziţii şi competenţe, România continuă să fie una dintre ţările europene cele mai atractive pentru companiile internaţionale de profil, care au început să îşi deschidă în număr tot mai mare birouri pe plan local care furnizează servicii de suport.

Motivul este nivelul încă mic al salariilor de pe piaţa locală comparativ cu alte zone, dar şi competenţele de limbă străină superioare altor culturi din regiune (românii vorbesc mai multe limbi străine, la nivel avansat şi fără accent).

Studiul a luat în calcul peste 20 de limbi străine, care sunt remunerate distinct în funcţie de complexitate şi de dificultatea recrutării vorbitorilor pe piaţa din România.

„Surpriza vine de la limbile slave, cum ar fi croata, sârba, slovaca, dar şi ebraica, ce urmează îndeaproape limbile nordice ca nivel de bonusare“, mai precizează reprezentanţii Consulteam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO