Eveniment

Vosganian: Finantele stau iarasi pe mai multi bani decat pot cheltui

Vosganian: Finantele stau iarasi pe mai multi bani decat pot cheltui

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: E posibil ca la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii iunie sa procedam la o rectificare bugetara, care sa consemneze un plus de venituri.

11.05.2007, 18:32 14

La finele lunii aprilie, bugetul general consolidat inregistra un surplus de 0,3% din PIB (cca 380 de milioane de euro), dupa deficitul de 0,12% din PIB inregistrat dupa primul trimestru, a declarat ieri Varujan Vosganian.
"Daca executia bugetara ar fi respectat legea bugetului votata in 2006, acum trebuia sa avem un deficit bugetar de 0,8% din PIB", a declarat ministrul. El a mai precizat ca veniturile bugetare au cunoscut o revenire puternica in luna aprilie si ca veniturile incep sa depaseasca estimarile, ceea ce ar putea aduce prima rectificare bugetara de anul acesta.
Conform ministrului, aceasta rectificare ar avea in vedere un plus de venituri si o redistribuire a acestora in functie de performanta fiecarui minister in utilizarea fondurilor deja primite de la buget.
"E posibil ca la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii iunie sa procedam la o rectificare bugetara, care sa consemneze un plus de venituri", spune Vosganian.
Conform estimarilor sale, cresterea economica de anul acesta va fi de 7%, comparativ cu prognoza oficiala de 6,5%, ceea ce va aduce si un plus de venituri la bugetul de stat. Ministrul a precizat ca realizarile din primele luni din industrie si mai ales in constructii, domenii care au raportat cresteri peste asteptari, justifica cifra de crestere de 7%.
"Dupa o discutie pe care am avut-o cu Institutul de Statistica si Comisia de Prognoza, rezulta ca primele patru luni ne indreptatesc sa credem ca anul acesta vom avea o crestere economica de 7%", a decla-rat ministrul.
Datorita performantelor bugetare bune, a mai spus el, "bugetul se afla in acest moment in situatia de a nu mai avea nevoie de lichiditati", ceea ce inseamna ca va atrage disponibilitati numai in masura in care va fi neaparat nevoie.
Pana acum, Ministerul Economiei si Finantelor a atras in cursul acestui an circa 7,6 miliarde de lei (2,2 mld. euro) prin emisiuni de titluri si obligatiuni de stat, la randamente din ce in ce mai mari.
Din acest motiv si datorita excedentului bugetar, Vosganian spune ca Finantele pot avea acum un program mai flexibil de atragere de disponibilitati, fara constrangerea unei lipse de lichiditate.
Mai mult, ministrul a declarat ca Trezoreria statului ar putea fi autorizata sa faca plasamente, pentru a obtine castig, din surplusul de lichiditati pe care l-ar putea inregistra la un moment dat. Posibilitatea este cuprinsa in legea de modificare a datoriei publice.
Dupa primele patru luni, veniturile bugetare au crescut cu 16,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana peste 10 mld. euro.
Pe de-o parte, veniturile din impozitul pe profit si venit au crescut cu 45%, iar pe de alta, colectarile din TVA au scazut cu 9%.
Referitor la TVA, incasarile din aceasta sursa ar putea creste cu 2% din PIB, cu conditia unei mai bune colectari a acestei taxe, a precizat ministrul. "Avem o rezerva de 2% din PIB, ceea ce ar insemna aproximativ 5% din veniturile bugetare. Aceste sume ar putea fi incasate efectiv printr-o mai buna colectare", a declarat el.
Cat despre reducerea contributiilor sociale, tema discutata intens de oficiali in ultima perioada, Vosganian a spus ca reducerea CAS va fi de sase procente doar daca "bugetul pe anul urmator poate suporta o astfel de reducere".

Deficitul comercial, plus 72% la trei luni
Deficitul comercial (export-import) si-a incetinit usor cresterea in martie, pana la 51% fata de martie 2006, comparativ cu un plus de 83% pe primele doua luni, conform Institutului National de Statistica (INS). In pofida acestei incetiniri, deficitul continua sa creasca mult mai rapid decat anul trecut (45%) si decat estimarile pentru anul acesta (31%). Per total, deficitul comercial din primul trimestru a fost de 4,04 miliarde de euro, in crestere cu 72% fata de T1 2006. Pentru intreg anul deficitul comercial este estimat la 19,6 miliarde de euro, cu un ritm de 31% fata de 2006. In primul trimestru, exporturile au fost de 7,1 miliarde de euro (plus 14% fata de T1 2006), iar importurile au fost de 11,14 mld. euro (plus 30%).
Inflatia a urcat la 0,52% in aprilie si la 3,77% anualizat. Cresterea preturilor de consum a fost de 0,52% in luna aprilie, comparativ cu luna precedenta, depasind usor asteptarile oficiale. In acelasi timp, inflatia anualizata (pe ultimele 12 luni) a inversat trendul de scadere din ultimele trei luni si a atins 3,77%, fata de 3,66% in martie, conform INS. Cea mai semnificativa scumpire din luna aprilie a fost majorarea cu 4,16% a tarifelor la energia electrica, de unde si plusul de peste 0,8% la preturile produselor nealimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO