Eveniment

Vreme rea pentru constructii

28.10.2004, 00:00 22

Directorii firmelor care activeaza in industrie, comertul cu amanuntul si servicii estimeaza pentru urmatoarele luni o crestere a activitatii lor, acompaniata de mariri de preturi.
Nota discordanta fac managerii firmelor din constructii care se asteapta la restrangerea activitatii o data cu intrare in sezonul rece. Scaderea stocului de contracte si comenzi va fi insotita de reducerea numarului de angajati, dar si de preturi in crestere.
Aceste rezultate au fost obtinute pe baza sondajelor de opinie in randul managerilor, cu privire la tendinta de evolutie a activitatii economice in perioada octombrie - decembrie 2004, efectuate de Institutul National de Statistica asupra unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.
In industrie se asteapta o crestere a activitatii, evolutie care va fi sustinuta de trendul ascendent al contractelor si comenzilor. In plus, managerii se asteapta la o crestere a exporturilor de produse finite atat pe piata Uniunii Europene, cat si pe celelalte piete externe.
Conducatorii firmelor din comert prognozeaza pentru urmatoarele luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor, acest fapt datorandu-se si factorului sezonier, specific aprovizionarii de toamna. Astfel, 45% din directorii chestionati au apreciat ca activitatea firmelor pe care le conduc va fi mai buna in urmatoarele doua luni, 47% au spus ca activitatea va fi aproximativ aceeasi si numai 8% se asteapta la o scadere a vanzarilor. Preferintele comerciantilor continua sa fie indreptate catre produsele de pe piata interna.
Optimisti in ceea ce priveste situatia economica sunt si managerii firmelor din servicii. Acestia estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii pentru urmatoarele luni, dar mai mica de intensitate fata de perioada precedenta. Din acest motiv, numarul angajatilor nu va inregistra fluctuatii. Cu toate acestea, managerii firmelor cu domeniu de activitate servicii se aliniaza previziunilor celor din alte domenii indicand preturi in crestere pentru urmatoarele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO