Eveniment

Vreme rea si posibile noi inundatii

16.05.2005, 19:39 16

Vremea se va inrautati in urmatoarele zile si este posibila producerea de noi inundatii ca urmare a depasirii cotelor de aparare pe mai multe rauri din tara, a avertizat Institutul National de Hidrologie. Avertizarea a fost transmisa prefecturilor din Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj si Timis.

Datele oficiale arata ca la sfarsitul saptamanii trecute inundatiile si alunecarile de teren au continuat sa faca pagube in mai multe judete ale tarii. Astfel, in judetul Arad au fost afectate 718 gospodarii, iar in judetul Brasov au fost inundate 12 localitati. In Buzau, ca urmare a accentuarii alunecarilor de teren, in urma precipitatiilor abundente cazute in localitatile Nehoiu si Siriu, presedintele Comite-tului Judetean pentru Situatii de Urgenta a decretat stare de alerta. Au fost evacuate 41 de persoane si bunuri materiale din localitatile afectate. Autoritatile locale estimeaza ca judetul se afla pe locul doi dupa Timis in privinta pierderilor provocate de inundatiile si de alunecarile de teren.

In Covasna au fost evacuate 17 persoane, acestora fiindu-le asigurate cazare, hrana si apa potabila, iar in Caras Severin au fost afectate peste 1.000 de gospodarii si 120 de hectare de teren.

In ceea ce priveste Timisul, aici continua lucrarile de montare a unor noi pompe pentru evacuarea apei si realizarea de canale pentru asigurarea scurgerii apelor. Datele Ministerului Agriculturii arata ca inundatiile au afectat peste 172.000 de hectare de teren din 30 de judete, din care 49.800 de hectare reprezinta suprafete cu culturi agricole sau fanete, care au fost distruse in totalitate.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a solicitat ieri ministerelor care s-au implicat in actiunile din zonele afectate de inundatii sa prezinte in prima parte a saptamanii o situatie centralizata cu pagubele produse, cu lucrarile executate dupa inundatii si cu evaluarea proiectelor de reconstructie. Premierul a "insistat ca evaluarile sa fie corecte si conforme realitatii, cu atat mai mult cu cat aceste date vor fi transmise la Bruxelles", daca Romania se va califica pentru a accesa fondurile europene pentru situatii de calamitate.

O misiune tehnica de evaluare a Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei se afla in Romania pentru a evalua necesarul de asistenta ce poate fi acordata autoritatilor. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO