Finanţe personale

Micii investitori de la Bursă au fost mai activi la vânzare în S1

Micii investitori de la Bursă au fost mai activi la...

Autor: Ioana Tudor

11.11.2014, 00:03 306

Investitorii români la bursa de la Bucureşti au fost mai activi decât cei străini în primul semestru al anului, tranzacţiile realizate de aceştia reprezentând peste 58% din rulajul pieţei reglementate, potrivit statisticilor BVB.

Investitorii de retail înregistraţi în România au fost mai activi la vânzare decât la cumpărare în primele şase luni, valoarea tranzacţiilor de vânzare derulate de aceştia ajungând la 2,9 miliarde de lei. Spre comparaţie, tranzacţiile de cumpărare au însumat 1,8 mld. lei. În primul semestru, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a crescut cu 8%.

Pe de altă parte, investitorii instiuţionali români şi cei din străinătate au cumpărat mai mult decât au vândut.

Pe segmentul investitorilor locali, 31% din valoarea tranzacţiilor a fost asigurată de micii investitorii, faţă de 25% în iunie 2013. Creşterea investitorilor de retail a fost alimentată de listările Romgaz şi Electrica, care au avut tranşe speciale dedicate investitorilor mici. O pondere de 27% din tranzacţii este deţinută de investitorii instituţionali, faţă de 29% în 2013.

Numărul de conturi deschise de investitorii locali de retail a crescut cu 40% la circa 28.900 la finalul primelor şase luni. Faţă de finalul anului trecut, numărul de conturi al investitorilor de retail a urcat cu 12%. Datele privind numărul de investitori iau în considerare şi oferta publică iniţială desfă­şurată de distribuitorul de electricitate Electrica (simbol bursier EL), care a intrat la tranzacţionare pe 4 iulie. IPO-ul Electrica a fost cea mai mare ofertă de acţiuni derulată de stat. Investitorilor de retail le-au fost alocate 20,99% din totalul de 177,18 milioane de acţiuni scoase la vânzare.

Investitorii străini la bursă au acoperit 41,7% din lichiditatea pieţei în primele şase luni. În iunie 2013, ponderea investitorilor stră­ini era de 43%. O pondere de 34% în valoarea tranzacţiilor din primul semestru au avut-o investitorii din Uniunea Europeană, în timp ce investitorii din Statele Unite au realizat 6% din rulajul din primul semestru. Investitorii instituţionali din România aveau 589 de conturi în primul semestru, în creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu aproape 100 mai puţine decât în semestrul al doilea din 2013. Investitorii din UE şi cei din SUA aveau deschise 589, respectiv 116 conturi în perioada analizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO