Finanţe personale

Ministrul Finanţelor spune că vrea să majoreze salariile dar ţinta de deficit trebuie păstrată la 1,9%

Ministrul Finanţelor spune că vrea să majoreze salariile dar ţinta de deficit trebuie păstrată la 1,9%

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

09.03.2012, 12:49 185

Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele care permit finanţarea acestei măsuri în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creşterea economică, a declarat Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi.

El a arătat că majorarea veniturilor poulaţiei nu trebuie să pună probleme în următorii ani, precizând că este necesar ca aceasta să fie însoţită de o creştere economică stabilă, sănătoasă.

"Nu vrem să repetăm ceea ce s-a întâmplat în 2008, când salariile şi prestaţiile sociale au crescut cu 50%", a afirmat Drăgoi.

Ministrul Finanţelor a adăugat că va fi operată o prioritizare a investiţiilor şi a cheltuielilor, menţionând că au fost deja discuţii cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Transporturilor.

El a spus că discuţiile pe tema prioritizării cheltuielilor vor fi extinse la nivelul tuturor ministerelor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.

"Este adevărat, la începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră să gândim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor (...) Din acest punct de vedere veţi avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului nu va fi pe măsura momentului şi pe măsura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus preşedintele.

Totodată, el s-a declarat convins că majoritatea parlamentară, împreună cu Guvernul, premierul, ministrul de finanţe, dar poate şi opoziţia, vor putea găsi resurse în buget pentru acest obiectiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO