Fondul Proprietatea

Cât costă să prinzi loc în faţă la Fondul Proprietatea?

Pe 14 octombrie 2010, ZF a scris că, paralel cu piaţa gri a acţiunilor Fondului Proprietatea, a luat o tot mai mare amploare piaţa dosarelor de despăgubire înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, unde se „tranzacţionează“ sute de dosare pe an. Vânzarea şi cumpărarea de astfel de dosare sunt la limita legii.

Cât costă să prinzi loc în faţă la Fondul Proprietatea?

Autor: Roxana Pricop

30.08.2011, 00:08 2590

Remus Virgil Baciu, unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost arestat pentru că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire ale unor foşti proprietari de imobile naţionalizate, potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Aceasta este prima acuzaţie gravă adusă unui oficial al statului implicat în procedura de restituire a proprietăţilor în condiţiile în care însăşi legislaţia din domeniu permite arbitrarul.

ANRP este instituţia care decide cine şi când primeşte acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în contul des­păgubirilor cuvenite pentru imobilele confiscate în timpul regimului comunist.

Miza dosarelor de despăgubire este uriaşă pentru că statul român mai are acţiuni la FP în valoare de 150 de milioane de euro, mult sub valoarea de miliarde de euro a cererilor depuse, astfel că mulţi încearcă să prindă acum "un loc în faţă" la "coadă" la ANRP pentru că după ce statul termină acţiunile nu se ştie ce se va întâmpla.

Ziarul Financiar a scris pe 14 octmbrie 2010 şi pe 17 mai 2011 despre mecanismul netransparent al retrocedărilor şi despre tran­zacţiile cu dosare de despăgubire aflate la graniţa legii.

Mii de foşti proprietari aşteaptă de ani de zile să le vină rândul să primească despăgubiri, în timp ce intermediarii care au cumpărat dosare sau drepturi litigioase şi au ştiut cui să se adreseze şi-au primit de mult acţiunile.

Unii au avut timp chiar să-şi vândă acţiunile primite la Fondul Proprietatea şi să cum­pere noi dosare pentru care au primit acţiuni, potrivit unor surse din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO