Fondul Proprietatea

Cât va mai ţine raliul pe acţiunile FP?

Cât va mai ţine raliul pe acţiunile FP?

Autor: Roxana Pricop

27.02.2012, 00:07 2489

Brokerii se aşteaptă la o corecţie pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP) după ce acestea au crescut cu 32,44% de la începutul anului, însă estimările ar putea fi infirmate dacă cel mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott, îşi va continua programul agresiv de achiziţii.

Acţiunile FP au crescut cu 32,44% în acest început an, fondul câştigând 2 mili­arde de lei în capitalizare. Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti şi care exprimă evoluţia celor mai lichide zece companii, a crescut cu 20,9% în acelaşi interval.

În şedinţa de tranzacţionare de vineri, 24 februarie, acţiunile FP au atins un preţ de 0,5655 lei/titlu. Cotaţia de 0,56 lei/titlu nu a mai fost atinsă din 29 aprilie 2011, cu doar câteva zile înainte ca Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor să reia conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni după o nouă procedură care lua în calcul preţul de pe bursă al acţiunilor şi nu valoarea nominală de un leu a acţiunii care a fost referinţa până la listarea FP la bursă. Începând din 2 mai 2011, când s-a reluat conversia, acţiunile FP au suferit scăderi puternice, investitorii aşteptându-se ca un pachet mare de acţiuni să intre în piaţă.

Aprecierea puternică înregistrată de acţiunile FP în 2012 a fost sprijinită de achiziţiile agresive făcute de fondurile străine de investiţii. Cele mai active la cumpărare au fost fondul american de hedging Elliott Associates şi fondurile britanice administrate de City of London Investment Management. Astfel, fondul Elliott a ajuns să deţină circa 13% din acţiunile FP, în urma unor achiziţii făcute prin intermediul mai multor vehicule de investiţii pe care le controlează, faţă de un pachet de 9,54% raportat la finele lunii noiembrie 2011. Fondurile City of London şi-au crescut participaţia la 7,2% din acţiunile FP faţă de un pachet de 5,85% din FP raportat în vara anului trecut.

Achiziţiile făcute de fondurile stră­ine au fost alimentate şi de rezultatele financiare înregistrate de fond anul trecut, precum şi de anunţul privind distribuţia de dividende. În 2011, fondul a făcut un profit net de 543,8 milioane de lei pe care îl va distribui în proporţie de 96% către acţionari. Fondul vrea să recompenseze acţionarii cu dividend brut de 0,038 lei/acţiune, mai mare cu 20% decât dividendul din 2011. Nu doar dividendele fondului i-au atras pe străini, ci şi cele ale OMV Petrom, printre cele mai valoroase companii din portofoliul FP. Compania petrolieră OMV Petrom a raportat un profit net de 3,76 miliarde de lei (887 mil. euro), în creştere cu 70% faţă de anul precedent, acesta fiind cel mai mare profit raportat vreodată nu doar de Petrom, ci de vreo companie din România. Fondul deţine 20,11% din acţiunile Petrom şi anul trecut a încasat dividende de peste 200 milioane de lei doar de la Petrom, aproape jumătate din profitul net.

Brokerii avertizează însă că după ce investitorii vor "digera" ştirile bune privind dividendele anunţate de fond şi de companiile din portofoliu, creşterea acţiunilor FP ar putea rămâne fără combustibil. "Dacă nu vor mai apărea ştiri suplimentare, acţiunile FP se pot corecta negativ în perioada următoare, fapt firesc având în vedere că de la începutul anului au crescut cu peste 32%. Cu toate acestea, în piaţă există investitori de calibru, precum fondul Elliott care a făcut achiziţii importante în acest început de an. Dacă fondul va continua să cumpere acţiuni FP, atunci ne putem aştepta la o continuare a creşterilor", a spus Mihai Chişu, broker la societatea IFB Finwest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO