Germania

E.ON, cel mai mare investitor german in sectorul energiei si gazelor

03.10.2007, 20:17 45

Nemtii au reusit in urma cu doi ani sa cumpere de la statul roman Distrigaz Nord, companie de distributie si furnizare a gazelor, precum si Electrica Moldova, compania de distributie si furnizare a energiei electrice, preluand controlul asupra consumatorilor din nordul Romaniei. E.ON este singura companie care a reusit o astfel de performanta, dorita acum de toate grupurile energetice prezente pe piata de profil.
Impreuna, cele doua companii au o valoare de aproximativ 1,8 miliarde de euro, potrivit datelor publicate in topul "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", realizat de ZF pe baza datelor din 2005.
Ruhrgas, divizia de gaze a E.ON, a preluat in 2005 pachetul de 51% din actiunile Distrigaz Nord in cadrul unei tranzactii de 304 milioane de euro. Compania deserveste peste un milion de clienti a caror valoare individuala depaseste pragul de 750 de euro.
La scurt timp dupa preluare, Distrigaz Nord se transforma in E.ON Gaz Romania, iar de la jumatatea acestui an compania functioneaza dupa o noua structura.
Reglementarile europene in vigoare obliga companiile energetice sa-si separe activitatea de distributie (retea) de cea de furnizare (activitatea de comercializare fie a gazului, fie a energiei electrice). Astfel, de la 1 iulie E.ON Gaz este prezenta pe piata locala prin intermediul a doua companii, si anume E.ON Gaz Romania, care se va ocupa de partea de furnizare, si E.ON Gaz Distributie.
In primul semestru al anului, nemtii de la E.ON Gaz au raportat afaceri de 381 de milioane de euro si un profit net de 35 de milioane de euro. Daca afacerile au scazut cu 12,5% din cauza temperaturilor ridicate de la inceputul anului, profitul s-a majorat cu 10% datorita programelor de control al costurilor.
Restructurarea companiei s-a facut fara concedieri colective, spun germanii de la E.ON, ci printr-o relocare a personalului in cadrul celor doua societati infiintate.
Preluarea Electrica Moldova a fost finalizata in octombrie 2005, marcand astfel intrarea celui de-al doilea mare grup energetic pe piata locala, dupa ce italienii de la Enel facusera primul pas prin preluarea la pachet a Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Concernul german a ajuns sa detina 51% din actiunile distribuitorului de electricitate in urma participarii cu 68,6 milioane de euro la majorarea de capital. Pentru 24,62% din actiunile Electrica Moldova, nemtii au platit 31,4 milioane de euro. Compania deserveste peste 1,3 milioane de clienti. Electrica Moldova a urmat si ea acelasi proces de reorganizare in vederea confruntarii cu momentul iulie 2007, cand furnizarea trebuia sa fie intr-o companie distincta fata de distributie.
Dar cea mai mare provocare a germanilor nu vine din amplitudinea procesului de reorganizare la care a trebuit sa-si supuna noile achizitii, ci mai mult din neconcordantele de planuri pe care le manifesta statul roman in ceea ce priveste restructurarea domeniului strategic: energia. Alte grupuri germane din sectorul energiei si gazelor care au vizat piata romaneasca sunt RWE si Linde Gaz. RWE Trading, divizia de furnizare de energie electrica a grupului german RWE, va intra de anul viitor pe piata locala prin infiintarea unei firme de trading, dupa ce compania a inceput sa tatoneze piata inca din 2001.
Desi prioritatea RWE pe piata romaneasca este productia de energie electrica, primul pas concret al grupului in Romania este formarea acestei companii de trading.
Germanii de la RWE Trading spera sa inceapa furnizarea de energie la inceputul anului viitor, dupa obtinerea licentei de furnizare de la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei).
Totodata, reprezentantii grupului RWE au declarat ca vor depune o oferta angajanta pentru reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda. Compania a depus si anul trecut o oferta, numarandu-se printre cele 13 companii si consortii selectate de autoritatile romane pentru etapa negocierilor in vederea constructiei celor doua unitati nucleare.
Pana in prezent, aproximativ 23 de companii au cumparat documentatia necesara realizarii ofertelor angajante pentru acest proiect. Termenul limita de depunere a ofertelor este 25 octombrie, iar valoarea celor doua reactoare este de 2,2 miliarde de euro. Printre proiectele de care RWE s-a aratat interesata in Romania se mai numara constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti din judetul Cluj, studiul de fezabilitate urmand sa fie finalizat pana in 2008.
La randul sau, grupul german Linde Gaz a intrat pe piata romaneasca in 1996, ajungand la investitii de peste 80 mil. euro la finele anului trecut.
Printre proiectele derulate de Linde Gaz in Romania se numara fabricile de separare a aerului de la Timisoara, Cluj-Napoca, Ploiesti si acum Ramnicu- Valcea, cele trei fabrici de acetilena din Timisoara, Ploiesti si Galati, instalatii de hidrogen in Ramnicu-Valcea si trei statii de imbuteliere pentru toata gama de gaze tehnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO