Info

Au mai rămas câteva zile până la termenul limită pentru înregistrarea companiilor în Registrul electronic naţional al Administraţiei Fondului pentru Mediu

Opinia specialistului

Au mai rămas câteva zile până la termenul limită...

Până la data de 24 noiembrie 2023, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă, sticle PET care conţin plastic reciclat şi plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET trebuie să se înregistreze în Registrul electronic naţional al Administraţiei Fondului pentru Mediu (“Registrul AFM-APR”).

Procedura de înregistrare în Registrul AFM-APR a fost aprobată prin Ordinul nr. 2002/2023, emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care a intrat în vigoare la data de 25 septembrie 2023. Registrul AFM-APR  este un registru electronic naţional înfiinţat conform prevederilor alineatelor (8) şi (9) ale Articolului 4 din Ordonanţa Guvernului 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Dispoziţiile legale menţionate vizează operatorii economici care introduc pe piaţa naţională:

  1. alternative reutilizabile durabile sau care nu conţin plastic la următoarele produse din plastic de unică folosinţă:
  1. pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora;
  2. recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet, sunt de regulă consumate din recipient şi sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară, precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast-food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare;
  1. sticle PET care conţin plastic reciclat;
  2. plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET.

Aşadar, operatorii economici care la data intrării în vigoare a Ordinului 2002/2023, respectiv 25 septembrie 2023, introduceau deja pe piaţa naţională produse care fac parte din categoriile de produse sus-menţionate, trebuie să depună cererile de înregistrare în Registrul AFM-APR până la data de 24 noiembrie 2023.

Operatorii economici care ulterior datei de 25 septembrie 2023 introduc pe piaţa naţională produse care fac parte din categoriile de produse sus-menţionate, trebuie să se înregistreze în Registrul AMF-APR în termen de 60 de zile de la data primei introduceri pe piaţă a unuia dintre produsele enumerate mai sus.

Cererea de înregistrare în Registrul AFM-APR se transmite în platforma e-tax, gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Dacă informaţiile din cererea de înregistrare în Registrul AFM-APR sunt conforme cu realitatea, Administraţia Fondului pentru Mediu aprobă cererea. În caz contrar, Administraţia Fondului pentru Mediu va respinge motivat cererea de înregistrare în Registrul AFM-APR. După aprobarea cererii de înregistrare, operatorul economic va primi un număr din Registrul AFM-APR.

Soluţionarea cererii de înregistrare în Registrul AFM-APR va fi comunicată operatorului economic prin poşta electronică, la adresa de e-mail indicată în cerere, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data depunerii acesteia în platforma e-tax.

Administraţia Fondului pentru Mediu va publica pe pagina proprie de internet lista operatorilor economici înregistraţi în Registrul AFM-APR, în vederea asigurării accesului publicului la aceste informaţii. Lista va cuprinde, pentru fiecare operator economic: denumire, CUI/CIF şi categoria produselor introduse pe piaţa naţională, astfel cum acestea sunt prevăzute în Procedura de înregistrare în Registrul AFM-APR. Lista va fi actualizată anual, până la data de 31 ianuarie.

Procedura de înregistrare în Registrul AFM-APR cuprinde şi modalitatea de completare a cererii de înregistrare în acest registru. Termenul de valabilitate a înregistrării în Registrul AFM-APR nu poate depăşi termenele de valabilitate ale documentelor care au stat la baza aprobării cererii de înregistrare.

Nu în ultimul rând, operatorii economici care nu mai desfăşoară activitatea/activităţile pentru care au solicitat înregistrarea în Registrul AFM-APR sunt obligaţi ca în termen de 20 de zile lucrătoare de la încetarea activităţii să solicite Administraţiei  Fondului pentru Mediu radierea din registru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO