Info

(P) Ce este Tumor Board şi cum îi poate ajuta pe pacienţii cu cancer?

(P) Ce este Tumor Board şi cum îi poate ajuta pe...

Autor: Publicitate

11.04.2023, 07:00 347

Cancerul poate să afecteze aproape orice organ din corp, evoluţia şi prognosticul fiind foarte diferite de la un pacient la altul, chiar dacă diagnosticul este acelaşi. De aceea, managementul corect al cancerului necesită o abordare multidisciplinară şi personalizată, adaptată particularităţilor fiecărui pacient.

Pentru cazurile de cancer considerate dificile, în care pot fi aplicate mai multe strategii terapeutice diferite, dosarul medical al pacientului ar trebui evaluat de o Comisie Oncologică Multidisciplinară, numită şi Tumor Board. Din comisie fac parte atât medici specializaţi în ramurile medicale implicate direct în tratarea pacienţilor cu cancer (oncologie medicală, chirurgie oncologică, oncologie intervenţională, radioterapie), cât şi medici cu alte specializări (neurologi, gastroenterologi, ginecologi etc.), în funcţie de tipul de cancer şi de afecţiunile asociate.

Atunci când vor discuta dosarul unui pacient, medicii din Tumor Board vor lua în considerare atât istoricul medical al acestuia, cât şi antecedentele familiale, deoarece unele cancere sunt condiţionate genetic. De asemenea, specialiştii vor ţine cont de rezultatele analizelor şi investigaţiilor imagistice (ecografii, examen RMN, CT sau PET-CT), de concluzia examenelor histopatologic şi imunohistochimic, precum şi de comorbidităţile pacientului. Toate aceste analize sunt utile pentru a afla în ce măsură bolile cronice sau alte afecţiuni asociate ar putea interfera cu un anumit protocol terapeutic, astfel încât să poate fi identificat cea mai potrivită soluţie pentru fiecare pacient în parte.

După o analiză aprofundată în cadrul Comisiei Oncologice Multidisciplinare, specialiştii vor alege un tratament personalizat, care poate include o intervenţie chirurgicală şi tratament oncologic (chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie sau terapie biologică ţintită) ori radioterapie, în anumite combinaţii şi într-o ordine clar stabilită. Recomandarea comisiei va fi comunicată pacientului, care va avea decizia finală în privinţa tratamentului, şi care poate solicita o a doua opinie medicală (Second Opinion), pentru a fi sigur că protocolul terapeutic propus este cel mai adecvat în cazul său.

În Centrul Oncologic SANADOR, tratamentul individualizat este administrat pe baza recomandărilor Comisiei Oncologice Multidisciplinare, formată din medici şefi de secţie din specialităţi precum oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală şi altele, în funcţie de tipul şi de localizarea tumorii. Tumor Board se întruneşte periodic pentru a discuta cazurile oncologice dificile şi pentru a identifica cele mai bune soluţii terapeutice pentru fiecare pacient.

Centrul Oncologic SANADOR asigură accesul pacienţilor la servicii integrate pentru tratamentul cancerului – oncologie, radioterapie, chimioterapie şi chirurgie oncologică. Toate procedurile terapeutice sunt efectuate cu echipamente medicale de top, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, echipa medicală având experienţă îndelungată în gestionarea cazurilor dificile. Intervenţiile de chirurgie oncologică se desfăşoară în cele mai sigure condiţii la Spitalul Clinic SANADOR, indiferent dacă sunt indicate operaţii minim invazive sau clasice, deschise, urmate de intervenţii de chirurgie reconstructivă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO