Info

(P) Dianavitis pune struguri romanesti pe mesele romanilor

(P) Dianavitis pune struguri romanesti pe mesele romanilor

Autor: Publicitate

24.06.2014, 09:00 861

O podgorie de vita-de-vie reprezinta un angajament foarte mare pentru orice antreprenor. Necesita foarte multa grija, devotament si sacrificii din partea viticultorului.

Desigur, necesita si bani. In cazul firmei Dianavitis, sacrificiile ii apartin directorului Mitica Tutoveanu si echipei sale. Banii pentru finalizarea proiectului au venit din fonduri UE si de la UniCredit Tiriac Bank.

Romania are una dintre cele mai extinse suprafete cultivabile cu vita-de-vie, aflandu-se chiar in top 10 la nivel global. Cu toate acestea, cantitatile recoltate anual sunt si de zeci de ori mai mici decat ale producatorilor de top la nivel mondial, precum China, SUA, Italia sau Franta, arata datele FAO (UN Food & Agriculture Organization).

Prin urmare, este vorba despre un domeniu cu potential important, dar care are nevoie de sustinere financiara si de investitii pentru a se dezvolta. Fondurile europene reprezinta o oportunitate importanta in acest sens, mai ales pentru producatorii de talie mica si medie.

Dianavitis a reusit sa creeze o poveste remarcabila in cultivarea strugurilor de masa in Romania. In luna noiembrie 2011, societatea  a semnat un contract de finantare nerambursabila pe Programul National de Dezvoltare Rurala, Masura 121, avand ca obiect “Infiintare plantatie pentru struguri de masa si construire depozit pastrare struguri” in valoare de 2,87 milioane euro (11,7 milioane lei) iar in 2013 a solicitat si obtinut finantare bancara pentru implementarea acestui proiect. Avand in vedere faptul ca anul acesta va intra pe rod intreaga plantatie, se estimeaza obtinerea si comercializarea a peste 320 tone de struguri de masa.

Totul cu cei doar 13 angajati. Cum au reusit? Cu multa incredere in proiectul lor, determinare, seriozitate. Si cu putin ajutor din partea UniCredit Tiriac Bank, banca finantatoare.

“Dianavitis reprezinta un exemplu de afacere reusita, in care implicarea actionarilor si angajatilor companiei a facut diferenta. Ne mandrim sa sustinem business-uri autohtone si ne propunem sa facem acest lucru cel putin la fel de intens ca pana acum. Credem ca perioada cea mai dificila a trecut si, alaturi de partenerii nostri, putem restarta Romania”, a explicat Simona Lacatus, director clienti IMM, UniCredit Tiriac Bank.

Directorul Dianavitis, Mitica Tutoveanu, subliniaza ca atat firma sa, cat si banca s-au implicat cu toate fortele pentru reusita proiectului.

“Consideram ca implicarea a fost maxima de ambele parti, in cele din urma reusind sa asiguram finantarea integrala a proiectului, dimensionând corespunzător fiecare tip de credit - pentru achizitionarea de echipamente, pentru constructii, credit punte etc”.

UniCredit Tiriac Bank a acordat firmei o finantare totala de 1,4 milioane euro, sub forma urmatoarelor facilitati: scrisoare de garantie bancara pentru incasarea prefinantarii, credit punte pentru contravaloarea ramasa de incasat din ajutorul nerambursabil, credite de investitii si credit pe termen scurt pentru partea de co-finantare a cheltuielilor eligibile, respectiv finantarea celor neeligibile.

Firma a utilizat integral creditul punte, iar in luna aprilie 2014 facilitatea s-a rambursat ca urmare a incasarii ajutorului nerambursabil de la autoritati (in urma depunerii cererilor de plata ). Avand in vedere faptul ca depozitul frigorific a fost finalizat, creditul imobiliar a fost utilizat in proportie de 100%.

In acest moment proiectul in ansamblu este finalizat in proportie de 90%, iar pana la finalul lunii iulie societatea va proceda si la achizitia sistemului antigrindina, moment in care implementarea poate fi declarata finalizata.   

  Inceputurile afacerii Dianavitis au fost insa mai anevoioase, dupa cum aminteste chiar domnul Tutoveanu.

“Dianavitis a demarat proiectul Infiintare plantatie de struguri de masa si construire depozit pastrare struguri inca din 2009. A fost declarat eligibil, dar fara finantare. Nu ne-am descurajat si am inceput amenajarea plantatiei de struguri de masa pe o suprafata de 21 hectare din surse proprii. Am avut incredere in proiectul nostru, deoarece am dorit infiintarea unei plantatii viticole moderne, bazata pe cele mai noi tehnologii”.

Iar firul evenimentelor din anii urmatori le-a validat alegerea ca fiind foarte corecta. Dianavitis a redimensionat proiectul si l-a redepus in anul 2011 pe Masura 121, incercand in continuare realizarea sa integrala. Noul proiect a vizat achizitionarea unui sistem de fertirigare modern, construirea unui depozit frigorific de pastrare a strugurilor de masa şi montarea  plasei antigrindina care sa inlature riscurile cauzate de acest fenomen meteorologic.

“Aprobarea proiectului in noiembrie 2011 a fost o reusita pentru societatea noastra. Impreuna cu firma de consultanta in accesarea fondurilor europene am demarat toate procedurile pentru punerea in practica a  proiectului”, isi aminteste domnul Tutoveanu.

Din multe puncte de vedere insa, greul abia atunci a inceput, iar eforturile facute pentru implementarea proiectului au fost uriase.

Obtinerea avizelor si autorizatiilor de la diferitele autoritati locale a necesitat destul de mult timp, aproape 12 luni in total. O alta provocare a fost obtinerea certificatelor fiscale de la ANAF si restituirea de TVA, care a durat si 90 de zile in cazul unora dintre cererile de decont depuse.

In tot acest tumult, Dianavitis a beneficiat de sustinerea unui partener de incredere: UniCredit Tiriac Bank. Ce ii sfatuieste azi Mitica Tutoveanu pe antreprenorii care doresc sa dezvolte proiecte din fonduri nerambursabile?

“Le recomand in primul rand multa perseverenta si rigurozitate. Nu este simplu sa implementezi un proiect cu fonduri europene, insa rezultatele fac sa merite eforturile si birocratia proceselor. Am reusit sa cladim pe propriile forte o poveste romaneasca de succes. In tot acest timp, am avut insa alaturi un partener financiar de nadejde, care ne-a sprijinit in momentele cheie, UniCredit Tiriac Bank”, concluzioneaza domnul Tutoveanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO