Media & Advertising

Eurovision 2013: VIDEO cu prestaţia care l-a calificat pe Cezar Ouatu în finală

Autor: Madalina Cerban

17.05.2013, 10:32 4840

Cezar Ouatu, reprezentantul României, s-a calificat în finala Eurovision 2013, care va avea loc sâmbătă, după ce a trecut, joi seară, de cea de-a doua semifinală care s-a desfăşurat pe scena Malmö Arena (Suedia).

Cezar a concurat în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2013, joi seară, unde piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur) a intrat în competiţie pe poziţia 17.

Ungaria, Azerbaidjan, Georgia, România, Norvegia, Islanda, Armenia, Finlanda, Malta şi Grecia (într-o ordine aleatorie) sunt cele 10 ţări calificate în finala Eurovision 2013, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, joi seară, de cea de-a doua semifinală care s-a desfăşurat pe scena Malmö Arena.

Pentru Eurovision 2013, De la ora 22.00, telespectatorii TVR i-au putut urmări pe artiştii din Letonia, San Marino, Macedonia, Azerbaidjan, Finlanda, Malta, Bulgaria, Islanda, Grecia, Israel, Armenia, Ungaria, Norvegia, Albania, Georgia, Elveţia şi România disputându-şi cele 10 locuri în finală alocate acestei a doua părţi a competiţiei.

Cei 10 finalişti Eurovision 2013 au fost desemnaţi pe baza votului telespectatorilor şi a votului unui juriu de specialitate, în egală măsură.

Românii din ţară nu au putut să îi ofere puncte lui Cezar la Eurovision 2013. Doar românii din diaspora, precum şi străinii pe care Cezar i-a cucerit cu vocea sa sunt cei care au avut posibilitatea să îl voteze.

Pe de altă parte, Republica Moldova, Olanda, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Lituania, Ucraina şi Rusia sunt primele 10 ţări calificate în finala Eurovision 2013, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, marţi, de prima semifinală care s-a desfăşurat pe scena Malmö Arena.

Aliona Moon, reprezentanta Moldovei la Eurovision 2013, care, marţi seară, a fost prima ţară strigată când au fost anunţaţi finaliştii (într-o ordine aleatorie), concurează cu o piesă în limba română - "O mie".

Totodată, ţările care merg direct în finala Eurovision 2013 sunt: Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie şi Suedia.

Cezar reprezintă România la Eurovision Song Contest de la Malmö din Suedia, cu piesa "It's My Life", compusă de Cristian Faur, câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a concursului Eurovision 2013, care s-a desfăşurat în 9 martie, la TVR.

Cezar a dedicat atunci prestaţia sa la Eurovision 2013 familiei şi publicului. "Voi cânta pentru voi, pentru tatăl meu care nu mai este printre noi, dar care cu siguranţă zâmbeşte în colţul gurii de undeva de acolo sus, pentru mama mea, pentru toţi cei care mă iubesc şi pe care îi iubesc!", a scris Cezar la momentul respectiv pe contul său oficial de Facebook.

De altfel, mama sa i-a fost alături la finala selecţiei naţionale a Eurovision 2013, dar şi în semifinala de joi seară de la Malmö, după cum a anunţat artistul pe contul său de Facebook.

Cezar (Cezar Ouatu, supranumit "Cezar The Voice") s-a născut în România, într-o familie de muzicieni, şi a început să studieze pianul la vârsta de 6 ani. S-a remarcat pentru talentul său muzical şi a absolvit Liceul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti. La 20 ani şi-a descoperit vocea, respectiv timbrul unic şi special. A absolvit cu notă maximă secţia canto clasic la Conservatorul "Giuseppe Verdi" din Milano, una dintre cele mai importante şcoli de muzică din lume, potrivit site-ului http://eurovision.tvr.ro.

A câştigat peste 10 premii internaţionale la cele mai importante concursuri internaţionale de canto de la Barcelona, Dresda, Milano, Monaco, San Marino. Are o carieră de peste 10 ani în lumea operei internaţionale, cu spectacole în cele mai importante săli şi teatre din lume.

Cezar a decis în decembrie 2012 să abordeze genul pop opera, îmbinând genul opera cu cel pop opera pe aceeaşi scenă, într-un concept inovativ şi original pe plan mondial.

În acest an, pe lângă participarea la Eurovision 2013, Cezar are în plan două colaborări internaţionale de anvergură, cu tenorul italian Andrea Bocelli şi cu soprana română Angela Gheorghiu. Tot în 2013, Cezar va lansa un single scris special pentru el de legendarul muzician Vangelis.

Eurovision 2013 se desfăşoară la Malmö, în Suedia, după ce reprezentanta acestei ţări, Loreen, a câştigat, anul trecut, celebra competiţie muzicală, cu piesa "Euphoria".

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului ce a avut loc la Baku, Azerbaidjan, cu piesa "Zaleilah".

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

La Eurovision participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an la Eurovision - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Eurovision este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la Eurovision din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO