Media & Advertising

Google aniversează Mărţişorul

 Google aniversează Mărţişorul

Autor: Radu Racu

01.03.2011, 09:24 56

Motorul de căutare pe internet Google şi-amodificat pagina de start de marţi 1 martie pentruaniversarea sărbătorii Mărţişorului, celebrată deRomânia, Moldova şi o parte din populaţia din statele vecine.

Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legatde un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare întradiţia românilor şi a unor populaţii învecinate. Femeile şifetele primesc mărţişoare şi le poartă pe duratalunii martie, ca semn al sosirii primăverii.


Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi floritimpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiindghiocelul.

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani carepot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unormici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentrua fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschiseinterpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iaralbul - înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurulmărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor douăprincipii.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletescîntr-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi deunele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământîn chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu.Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şisângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurileîn care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei -vestitori ai primăverii.

Se spune că, în vechime, mărţişorul eraconfecţionat din două fire răsucite de lână colorată - albă şineagră sau albă şi albastră - şi era dăruit în prima zi dinluna lui martie. Obiceiul mărţişorului este de fapt osecvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire atimpului - primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică aDochiei.

Originile sărbătorii mărţişorului nu suntcunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremeaImperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi aprimăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numaizeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Aceastădualitate este remarcată în culorile mărţişorului,albul însemnând pace, iar roşul - război. Anul Nou a fostsărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului alXVIII-lea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO