Mediafax.biz Exclusiv

Agenţii de muncă temporară, angajatorii care îngroaşă contractele lui Boc

Agenţii de muncă temporară, angajatorii care îngroaşă contractele lui Boc

Autor: Adelina Mihai

01.06.2011, 18:36 60

Adecco,Lugera&Makler şi Trenkwalder sunt doar câteva dintre primelezece companii care au făcut cele mai multe angajări în perioada2-15 mai, aceştia fiind printre cei mai mari furnziori de muncătemporară de pe piaţa locală, care "rotesc" anual câteva mii desalariaţi prin contracte temporare, care pot să înceapă de la operioadă de câteva zile.

"Cele mai multe contracteîncheiate în luna mai au fost în Timiş, unde am încheiat peste 200de contracte noi, temporare, înregistrate la Bucureşti, unde secentralizează contractele pentru toate cele 13 puncte de lucru dinţară. Este o perioadă de vârf normală, în care creşte cererea denoi contracte de muncă pentru că urmează perioada concediilor", aspus Florin Godean, country manager al Adecco, firmă care a plasatanul trecut 8.000 de angajaţi temporari în companiilelocale.

De când a preluat şi interimatulfuncţiei de ministru al muncii, premierul Emil Boc anunţă înfiecare săptămână evoluţia numărului de contracte de muncănou-încheiate, însă uită să specifice câte contracte au încetat înaceeaşi perioadă sau câte contracte pe perioadă nedeterminată s-autransformat în temporare şi invers.

Cel mai recent anunţ a fost făcutla începutul acestei săptămâni: premierul anunţa că numărul decontracte noi de muncă încheiate în luna mai a fost de aproximativ300.000. În fiecare intervenţie pe această temă, el se referă lanumărul de contracte de muncă încheiate şi nu la joburilecreate.

Pe de altă parte, Bogdan Florea,director general al agentului de muncă temporară Trenkwalder dinSibiu, spune că a înregistrat un plus de 10 -15% la numărul decontracte temporare încheiate în primele două săptămâni de laintrarea în vigoare a noului Cod al muncii faţă de săptămânileanterioare.

"Creşterea numărului de contractenou-încheiate s-a datorat noului Cod al muncii, care uşureazăactivitatea agenţilor de muncă temporară, iar mulţi angajatori auaşteptat ca noua legislaţie a muncii să intre în vigoare pentru acreşte numărul de angajaţi temporari", a spus Florea.

Trenkwalder a încheiat 245 de noicontracte de muncă în perioada 2- 15 mai.

Aproape 600 de noi contracte demuncă a încheiat în aceeaşi perioadă şi compania Mercury 360Communication, una dintre cele mai importante agenţii independentede marketing şi comunicare de pe piaţa locală.

"Sunt contracte noi ale agenţiei,în special în zona de activităţi specifice retailului, care audeterminat încheierea unor noi contracte de muncă, majoritatea peperioadă determinată", au răspuns oficialii companiei.

În perioada 2-15 mai s-auîncheiat în total 177.746 de contracte noi de muncă. Nu se ştieîncă numărul de contracte de muncă care au încetat în aceeaşiperioadă şi nici care a fost evoluţia pe luni a numărului decontracte noi încheiate de la începutul anului. Inspecţia Munciispune că încă nu se pot extrage aceste date, sistemul deînregistrare a datelor fiind schimbat de la începutulanului.

Totuşi, un răspuns furnizat laînceputul anului de instituţie arată că de la finele luniidecembrie 2010 până la sfârşitul lunii ianuarie 2011 s-au încheiatpeste 8.000 de noi contracte de muncă (numărul total de contracteactive de muncă crescând de la 5.978.474 la 5.986.500), însă înaceeaşi perioadă au încetat 390.000 de contracte demuncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels