Mediafax.biz Exclusiv

Băncile care nu au comision de analiză fix vor fi amendate

Autor: Ciprian Botea

27.01.2011, 19:59 12

Autoritatea Naţională pentru ProtecţiaConsumatorului (ANPC), instituţia care a iniţiat cunoscutaOrdonanţă 50 pentru transparentizarea costurilor la creditelepentru populaţie pe baza căreia a fost elaborată legea intrată învigoare la începutul anului, pregăteşte controale la băncile careafişează şi în prezent structura de costveche.

"Am observat că unele bănci nu respectăprevederile legii şi ne vom îndrepta atenţia asupra acesteisituaţii. Am programat controale în zilele următoare şi dacă vomconstata abateri de la lege băncile respective vor fi sancţionate",a declarat pentru ZF Constatin Cerbulescu, preşedinteleANPC.

Legea 288/2010 privind creditele pentrupopulaţie a intrat în vigoare pe 2 ianuarie 2011 după ce fusesepublicată în Monitorul Oficial la sfârşitul anului trecut. Amendaprevăzu tă pentru nerespectarea prevederilor referitoare lacomisioanele la credite este cuprinsă între 20.000 şi 100.000 delei

Majoritatea băncilor au preferat să eliminecel puţin temporar această taxă şi să majoreze corespunzător marjade dobândă pentru a putea vinde în continuare credite fără să intreîn conflict cu noua lege.

Zilele acestea băncile încep să se grăbeascăcu aplicarea noilor prevederi. De exemplu, Banca Românească şiEmporiki au stabilit comisioane de analiză în sumă fixă. Pesite-urile BRD, UniCredit-Ţiriac, Piraeus, Credit Europe sau OTPBank sunt afişate în continuare taxe calculate ca procent din sumaîmprumutată, băncile respective lucrând în prezent la nouastructură de comisioane.

Totodată, băncile care nu aplică prevederilenoi ar putea fi obligate să restituie clienţilor contravaloareacomisioanelor aplicate la valoarea creditului şi încasate dupăintrarea în vigoare a Legii 288/2010. "În cazul în care existăneconcordanţe între lege şi practicile băncilor, acestea vor fiobligate să restituie clienţilor banii încasaţi", a mai spusCerbulescu.

Din puţinele exemple de comisioane fixe reiesecă pentru un împrumut de 40.000 de euro (valoarea medie a unuicredit ipotecar) sumele încasate de bănci se înju mătăţesc faţă devarianta în care percepeau un procent din sumaîmprumutată.

Dacă înainte băncile se ascundeau în spateleunor procente de 2-3% pentru a încasa şi 800-1.000 de euro laanaliza unui credit ipotecar, acum comisioanele fixe nu depăşesc500 de euro. Diminuarea comisioanelor va fi însă compensată celpuţin parţial prin majorarea dobânzilor nominale, ceea ce nu maipermite băncilor să afişeze dobânzi nominale mici care să fiecompensate prin comisioane ridicate.

Schimbarea structurii de cost a lăsat însă locşi pentru ieftinirea creditelor în unelecazuri.

Astfel, Raiffeisen, a şaptea bancă locală, amajorat dobânda nominală la creditele de consum în euro de la 7,25la 12,25% pe an după ce a eliminat comisionul de analiză, darcostul efectiv a scăzut cu mai mult de 2,5 puncte procentuale, la13% pe an. Dobânda efectivă a scăzut în condiţiile în care bancadesfăşoară o promoţie şi a eliminat până în martie şi comisionul deadministrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels