Mediafax.biz Exclusiv

Broker Cluj : Majoritatea companiilor au o viziune prudentă în ceea ce priveşte 2011 din cauza incertitudinilor de pe plan local

Autor: Adrian Cojocar

05.04.2011, 14:02 17

Astfel, puţinecompanii de la BVB au estimări cu mult peste rezultatele de anultrecut, cele mai multe prognozând creşteri care nu depăşesc nivelulinflaţiei.

« Nuştiu dacă creşterile din construcţii au o bază, probabil căprogramul Prima Casă o să mai mişte ceva în acest sector », a spusAlexa.

În ceeace priveşte pesimismul firmelor din sectorul energetic, analistulcrede că estimările legate de scăderea afacerilor ar putea ficauzate de reducerea consumului de gaze pe fondul expirăriisubvenţiilor pentru sectorul chimic.

Deasemenea, pe măsură ce presiunea la carburanţi creşte, consumul vaavea o tendinţă de scădere şi anul acesta.

Potrivitlui Alexa, printre cele mai prudente bugete se numără cele alecompaniilor Azomureş Târgu-Mureş, BRD Societe-Generale,Transelectrica Bucureşti şi Transgaz Mediaş, surprize plăcuteputând furniza şi Alro Slatina sau Antibiotice Iaşi.

În 2010mulţi manageri au pornit anul cu proiecţii care indicau creşteridestul de puternice, aşteptându-se la o revenire din recesiune,însă măsurile de austeritate impuse de Guvern din a doua jumătate aanului au dat peste cap toate calculele care se bazau pe cerereainternă. Aceasta a continaut să se contracte şi doar companiilebazate pe export şi-au atins sau chiar depăşit ţintele din buget deanul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels