Mediafax.biz Exclusiv

Ce planuri are expatul venezuelean adus de Florin Talpeş la BitDefender

Ce planuri are expatul venezuelean adus de Florin Talpeş la BitDefender

Autor: Magraon Andreea

13.12.2010, 19:26 46

Managementul operaţiunilor interne şi externe,vânzările, marketingul, relaţiile cu clienţii, plus mai multădisciplină şi managementul creşterii pentru perioada următoare.Astfel sună, în varianta sa lungă, "fişa de post" a directorului deoperaţiuni al producă torului român de soft de securitateBitDefenderfuncţie creată pentru a-i permite fondatorului şiCEO-ului Florin Talpeş să se ocupe mai mult de strategie şi delucrul cu echipele de dezvoltare, spune, în primul său interviu cupresa din România, expatul venezuelean CharlesArizmendi.

"Responsabilităţile mele includ toateoperaţiunile din teritorii, vânzări, marketing şi relaţii cuclienţii. Priorităţile mele sunt managementul creşterii înurmătorul an, precum şi noile pieţe în care vom intra, şipregătirea companiei pentru o viitoare listare la bursă. Nu se vaîntâmpla imediat listarea, dar trebuie să ne pregătim. Acest lucrucere multă disciplină", declară Arizmendi.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului,BitDefender a obţinut anul trecut afaceri de 24,7 milioane de euro,în creştere cu 40% comparativ cu 2008 şi un profit brut de 2milioane de euro. Dar, potrivit oficialilor companiei, doar 5% dinvânzările totale ale companiei provin din România, restul fiindgenerat pe pieţele străine. BitDefender are o cotă de 2% la nivelmondial, o piaţă estimată la 15 miliarde de dolari anul trecut.Principalul competitor al BitDefender pe piaţa locală esteproducătorul rus de soluţii antivirus Kaspersky - care şi-a extinssemnificativ operaţiunile locale în ultimiiani.

În ultimii ani, pe măsură ce afacereaBitDefender s-a extins puternic la nivel internaţional, compania aajuns la mai mult de 500 de angajaţi, cea mai mare echipă din afaraRomâniei fiind în Statele Unite, cu 50 de persoane. Dar companiaare un centru de suport în Chile şi angajaţi în Australia. Pentru aputea creşte, fondatorul şi directorul executiv al companiei adecis să delege atribuţiile administrative care îi consumau foartemult timp în favoarea celor strategice, spuneArizmendi.

"Florin Talpeş s-a hotărât să petreacă maimult timp cu echipele de dezvoltare pentru noile tehnologii şiproduse şi să se concentreze mai mult pe părţile strategice alecompaniei, să decidă ce părţi trebuie dezvoltate mai mult saupromovate. Toate aspectele legate de operaţiuni de care se ocupapână acum, precum birourile din ţară şi străinătate, îi luau foartemult timp şi nu mai putea să continue să facă asta. De aceea adecis să renunţe la acestea plus la partea de vânzări şi marketingşi la operaţiunile din celelalte teritorii." Care sunt, pe scurt,planurile de viitor? "Intenţia este de a ne mări veniturile şi cotade piaţă mai repede.

Nu pot spune exact unde ne vom deschide noibirouri, dar ne uităm la Asia, la parteneriate puternice în China,Rusia. Avem deja oameni în Brazilia, angajaţi în acestan.

Avem oameni în Chile, care se ocupă de relaţiicu clienţii.

Şi în Brazilia avem oamenii noştri. Sigur vomduce oameni şi în China, însă nu putem spune acum câţi şi când."Presiunile pentru o accelerare a creşterii şi, poate, şi pentrulistarea la bursă, ar putea veni şi din partea grupului deinvestitori care a achiziţionat în urmă cu 3 ani 7% din BitDefenderpentru 7 mil. dolari, evaluând astfel compania la 100 mil. dolari.La fel ca şi Florin Talpeş, Arizmendi evită discuţia desprevaloarea actuală a companiei pentru momentul listării labursă.

Nu este un pas înapoi în carieră postul de laBitDefender, cel puţin în raport cu funcţiile deţinute la cel maimare producător de soft din lume, Microsoft? Nici vorbă, susţineexpatul de origine venezueleană. "Numirea la Bit- Defender este unpas înainte. Compania este mai mică în comparaţie cu Microsoft, darîn realitate, şi la Microsoft există un model indirect şi sute deproduse diferite. La finalul zilei însă este vorba, indiferent decompanie, de managementul oamenilor. Iar complexitateamanagementului unui business precum BitDefender este mai mare,pentru că există o divizie mare de online şi consumer." OficialulBitDefender insistă să convingă că jobul de la firma românească emai important decât cel de la gigantul Microsoft. "La Microsoft măocupam de America Latină şi Europa Centrală şi de Est. AmericaLatină este doar 3% din veniturile totale ale Microsoft, iar EuropaCentrală şi de Est, 5% din venituri. Aici am 100% din BitDefender.La Microsoft aş fi putut face greşeli din care compania nu pierdeanimic. Dar aici nu pot face greşeli.

Este o provocare foarte mare. Aici companiacreşte mai repede, te ocupi de mai mulţi oameni." Arizmendi a fostcontactat de BitDefender printr-o agenţie de headhunting în lunaiulie, apoi a susţinut mai multe interviuri, iar în prima săptămânădin septembrie a venit în România pentru a-şi preluapostul.

Care sunt produsele la care lucrează compania?O soluţ ie de protecţie a datelor utilizatorilor indiferent dedispozitivul folosit pentru conectarea la internet, explicăoficialul BitDefender. "Piaţa de securitate este una care evolueazăfoarte repede. Vedem o trecere a consumatorilor mai mult cătresmartphone-uri, iar mai nou internetul poate fi accesat pe TV. Cumştii că eşti protejat atunci când navighezi pe internet de petelevizor, telefon sau o tabletă? Securitatea are nevoie de oschimbare. Mă îndoiesc că atunci când navighezi pe net de pe TVexistă un program care ţi-ar putea distruge televizorul, dar suntanumite lucruri care pot fi expuse. Spre exemplu, pe telefon pot ficontactele sau e-mail-urile. Trebuie să ne adaptăm acestorschimbări. Acum există mai multe dispozitive de pe care poate fiaccesat internetul, faţă de acum câţiva ani când exista numaicalculatorul. Securitatea trebuie să evolueze în această direcţie,pentru că utilizatorul trebuie protejat când navighează pe net depe toate aceste dispozitive. Aceasta este cea mai mare provocarepentru noi. Pe partea de business şi a evoluţiei, vedem căinternetul este omniprezent şi totul migrează către dimensiuneaonline."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels