Mediafax.biz Exclusiv

Cel mai mare antreprenor român din distribuţia FMCG: Pentru noi criza a fost şi o oportunitate pentru extinderea afacerii dincolo de zona Moldovei

Cel mai mare antreprenor român din distribuţia FMCG: Pentru noi criza a fost şi o oportunitate pentru extinderea afacerii dincolo de zona Moldovei

Autor: Adelina Mihai

28.11.2011, 18:03 424

"Principala provocare este menţinerea afacerii la parametri rezonabili, având în vedere reducerea veniturilor coroborată cu menţinerea aproximativconstantăa costurilor. Folosim aceleaşi structuri cu aceleaşi costuri pentru vânzări mai mici cu 20-30%. O altă provocare ar fi dorinţa noastră de dezvoltare în perioada următoare, atât regional, cât şi ca portofoliu", a spus Gavrilă.

Cu afaceri de 230 de milioane de euro anul trecut, Simba Invest este cel mai mare distribuitor local de bunuri de larg consum deţinut de oameni de afaceri români şi ar putea intra în topul primilor trei jucători din acest sector.

Deşi piaţa e dominată de antreprenori români, cele mai mari afaceri din acest sector sunt deţinute însă de acţionarii libanezi de la Interbrands (care au intermediat în 2010 vânzări de peste 1,2 mld. euro) şi cei de la Top Brands Distribution (cu afaceri de 324 mil. euro în 2010).

Gavrilă a mai precizat că, faţă de perioada de dinainte de criză, vânzările clienţilor care distribuie produse prin intermediul Simba Invest au înregistrat scăderi cuprinse între 15 şi 40%.

Cu toate acestea, compania a ajuns anul trecut la vânzări cu 70% mai mari decât în 2009, creşterea provenind în principal din extinderea colaborării cu Philip Morris, producătorul de ţigarete Marlboro, cu care compania a semnat primul contract încă din 1998.

"Cred că următoarea perioadă va fi una liniară, nu vor exista creşteri sau scăderi spectaculoase", mai spune antreprenorul.

Intrarea în business a unui asistent universitar

Afacerea Simba Invest pe care cei doi antreprenori din Bacău au demarat-o în 1997 în urma unei investiţii de câteva zeci de mii de dolari a ajuns anul trecut la 421 de angajaţi, cu aproape 100 mai mulţi decât în 2009.

Înainte de a începe afacerea în distribuţie, care a avut iniţial 5 angajaţi, Sorin Gavrilă a lucrat ca asistent universitar la Catedra de electrotehnică în cadrul Universităţii din Bacău.

"La începuturile afacerii cred că obţinerea unei finanţări a fost cel mai dificil lucru. Era o perioadă în care singura garanţie acceptată era cea imobiliară şi băncile aveau o mare neîncredere legată de succesul afacerii. Nu cred că există o soluţie universal valabilă. Reuşita unei afaceri de distribuţie depinde de mulţi factori, unii dintre ei destul de greu de influenţat în mod direct."

Compania distribuie în prezent ţigări, produse alimentare şi băuturi alcoolice în judeţele din regiunea Moldovei, însă distribuie ţigări produse de Philip Morris şi în Oltenia sau Ardeal.

De altfel, Simba Invest este cel de-al doilea mare distribuitor local al producătorului ţigaretelor Marlboro după Top Brands Distribution.

Creşterea cu aproape 70% a cifrei de afaceri în 2010 se explică prin faptul că rezultatele extinderii au fost înregistrate pentru un an întreg, având în vedere că numai cu Philip Morris afacerea s-a extins de la 10 judeţe la 22 de judeţe, de acolo provenind şi majorarea substanţială.

Criza văzută ca o oportunitate

"Ca pentru toată lumea, criza a adus o scădere a volumelor de vânzări. Totuşi, am avut câteva oportunităţi de creştere extensivă a afacerii, lucru care s-a transpus în noi angajări. Au fost totuşi reduse anumite poziţii prin comasarea unor divizii şi chiar restructurarea unor posturi. Totuşi, însumate, aceste lucruri au dus la o creştere a afacerii atât ca cifră, cât şi ca număr de angajaţi. Cred că existenţa crizei a fost şi o oportunitate în oarecare măsură pentru afacerea noastră", mai spune el.

Philip Morris a încheiat în 2009 colaborarea cu distribuitorul Astral Impex, companie cu o expunere mare la insolvenţa reţelei locale de supermarketuri SPAR (ca acţionar al operatorului magazinelor) şi care a intrat anul trecut în insolvenţă, iar distribuţia a fost preluată de companiile Simba Invest şi Top Brands Distribution.

Simba Invest a început de la finele lui 2007 să distribuie produse şi pentru persoane fizice.

Printre cei peste 20 de producători sau importatori cu care compania are în prezent contracte semnate se mai află firme precum Kraft Foods România (cu brandurile Poiana, Jacobs, Milka), Alexandrion Group, Grandiss (vodca Stalinskaya), BDG Grup (Jack Daniels, Finlandia), Wrigley sau Red Bull, Pfanner şi Parmalat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO