Mediafax.biz Exclusiv

CEO Ericsson: Operatorii telecom par gata de investiţii

CEO Ericsson: Operatorii telecom par gata de investiţii

Autor: Adrian Seceleanu

14.03.2011, 18:40 58

"Pe piaţă este un sentiment general că amlăsat criza în urmă. Vedem operatorii şi utilizatorii vorbind unpic mai mult despre investiţii, despre bugete mai mari pentrucomunicaţii. Sunt prudent, dar totuşi optimist pentru 2011", spuneGressani.

Una dintre sursele de optimism o reprezintă şiproiectele amânate în 2010 care vor fi realizate în acest an. Anultrecut cei mai mari operatori telecom de pe piaţă au înregistratvenituri mai mici cu aproximativ 8-9%, context în care uneleproiecte au fost amânate.

"Nu ne aşteptăm la noi amânări aleinvestiţiilor şi nu mai vedem acelaşi nivel de control al bugetelorde cheltuieli de către utilizatorii finali. Anul trecut toţiutilizatorii au fost mult mai atenţi la bugetul de cheltuielitelecom şi acest lucru i-a făcut pe clienţii noştri mai prudenţ iîn a lansa noi proiecte. Unele dintre aceste proiecte au fostamânate, astfel că unele proiecte care erau programate pentrui 2010au fost amânate pentru 2011", a menţionatel.

Ericsson, companie cu afaceri anuale de peste120 mil. euro pe piaţa locală, are contracte cu toţi mariifurnizori de servicii telecom de pe piaţă, respectiv Orange,Vodafone, Romtelecom, Cosmote şi RCS&RDS - care au fiecarebugete anuale de investiţii de zeci de milioane de euro. Operatoriinu lucrează însă cu un singur furnizor. Ericsson concurează peaceastă piaţă cu Alcatel Lucent, Huawei, Nokia Siemens Networks sauZTE.

"România este e o piaţă mare şi foartecompetitivă. Acest lucru este evident, pentru că toţi jucătoriimari sunt aici şi toţi depun eforturi să ia o cotă cât mai mare dinvenituri. Nu este o piaţă uşoară, ci este una plină de provocă ripentru că este în centrul atenţiei pentru toţi jucătorii şioperatorii mari, cum sunt France Telecom, Vodafone şi DeutscheTelekom." Cât este însă piaţa de echipamente de comunicaţ ii dinRomânia? Nu există cifre oficiale, spune Gressani, care evită săavanseze cifre, la fel ca şi în cazul întrebărilor desprebusinessul Ericsson în 2010.

Totuşi, având în vedere bugetele de investiţii anunţate de cei mai mari jucători din telecom, se poatepresupune că anual piaţa de echipamente de comunicaţii şi serviciipentru operatori depăşeşte 300 de milioane deeuro.

Şeful Ericsson oferă totuşi detalii desprestructura veniturilor companiei, care este, spune el, similară cucea înregistrată la nivel global.

"Cea mai mare parte a veniturilor vine dininfrastructură - hard, soft şi serviciile asociate; apoi avem oproporţie importantă care vine din servicii - mentenanţă, serviciiadministrate - şi avem de asemenea segmentul multimedia." DeşiGressani nu a dorit să ofere detalii despre rezultatele financiare,două declaraţii ale sale despre evoluţia businessului în 2010sugerează că încasările au fost mai mari. Astfel, compania a ajunsla 800 de angajaţi doar în centrul de servicii care lucrează pentru"20 de operatori telecom de top din Europa, SUA şi Asia", iarcompania a preluat în ianuarie 407 angajaţi ai Romtelecom în cadrulcelui mai mare contract de externalizare semnat de un operator decomunicaţii local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels