Mediafax.biz Exclusiv

„Cu cât omul este mai avizat, cu atât se teme mai mult să cumpere o locuinţă. Preţurile vor mai scădea“

„Cu cât omul este mai avizat, cu atât se teme mai mult să cumpere o locuinţă. Preţurile vor mai scădea“

Autor: Cristi Moga

23.11.2011, 19:25 1104

"Oamenii sunt mai speriaţi. Ceea ce se vede la televizor sau în presă nu are cum să nu influenţeze. Cu cât omul este mai avizat, cu atât sperietura lui este mai mare când vine vorba de achiziţii de locuinţe. Pe de altă parte, sunt şi cei care au strâns până acum 30.000-40.000 de euro şi consideră că este suficient de ieftin acum şi cumpără. Cu toate acestea, nu sunt mulţi oameni cei care «stau în stradă» şi au 50.000 de euro în buzunar pentru a cumpăra o locuinţă", descrie starea din piaţa imobiliară Valentin Ilie, cel care conduce Coldwell Banker, firma cu cea mai mare activitate în zona tranzacţiilor cu apartamente.

Consultantul spune că pentru piaţa în care activează cele mai delicate perioade sunt cele precum cea actuală, în care pentru câteva luni nimeni nu ştie ce se va întâmpla, fapt ce blochează inclusiv negocierile deja începute.

În actualele condiţii, preţurile locuinţelor vor continua să scadă, deşi ultimul an a adus mai multă stabilitate în ceea ce priveşte valorile de tranzacţionare.

"Nu vedem creşteri de preţuri pentru următoarele şase luni, deoarece nu are de unde să vină creşterea. Cred că va continua tendinţa unei deprecieri moderate a valorilor de tranzacţionare, în lipsa unor evenimente majore, cum a fost scăderea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar, care a blocat piaţa pentru trei-patru luni", mai spune Ilie.

Consultanţi pentru cel mai mare proprietar: băncile

Coldwell Banker şi-a dezvoltat puternic în ultimii ani divizia de REO (real estate owned - proprietăţi ajunse în portofoliul creditorilor) şi a ajuns să colaboreze aproape cu 6-7 bănci cărora încearcă să le găsească clienţi pentru locuinţe şi terenuri, dar şi silozuri sau alt fel de active executate sau cumpărate de către bănci.

Potrivit estimărilor consultanţilor, băncile au în portofolii active imobiliare neperformante de circa un miliard de euro, fiind astfel cel mai mare proprietar de locuinţe şi terenuri.

Acest gen de servicii, precum şi tranzacţiile imobiliare clasice, dar şi activitatea de property management, prin care Coldwell Banker administrează sediile din toatăţaraale unei mari companii din piaţa de telecom şi ale unei bănci, au determinat firma de consultanţă imobiliară să reia procesul de expansiune teritorială, săptămâna trecută fiind deschisă o sucursală în Cluj.

"Sucursala de la Cluj are opt angajaţi şi este prima din afara Bucureştiului după mult timp. Până la sfârşitul anului vrem să deschidem zece filiale noi, dintre care şase ataşate de Cluj, în Oradea, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Timişoara, precum şi în oraşe precum Bacău, Constanţa, Galaţi şi Piteşti. Am găsit parteneri locali cărora le oferim franciză. Ne extindem din nevoia contractelor mari şi deoarece considerăm că a trecut vremea în care din Bucureşti puteai conduce o firmă naţională", spune Ilie.

Coldwell Banker controlează în prezent cea mai extinsă reţea de agenţii imobiliare din Bucureşti, cu 16 unităţi, şi are sucursale şi în Câmpulung, Arad, Piatra Neamţ şi Braşov.

"În Bucureşti nu mai pot deschide deoarece nu am oameni. Aş deschide încă patru sucursale, iar pentru două ţin spaţiile închiriate de şase luni, dar nu le deschid că nu găsesc oameni. Totuşi, pe Turda şi pe Ştefan cel Mare vom deschide două sucursale în următoarea perioadă."

Afaceri mai mari cu 15%

Valentin Ilie se aşteaptă în acest an la o creştere de cel puţin 15% a veniturilor Coldwell Banker în România, spre nivelul de 5 milioane de euro, activitatea agenţiilor imobiliare şi a departamentelor specializate fiind înregistrată pe circa 20 de societăţi diferite.

În prima parte a acestui an au fost deschise agenţii imobiliare pe strada Nicolae Caranfil şi lângă Parcul Carol, în Titan, Pipera, pe Calea Victoriei sau pe bulevardul Magheru, puncte de vânzare care vor contribui în acest an la creşterea cifrei de afaceri.

Valentin Ilie şi omul de afaceri Alexandru Benga sunt cei care au adus pe piaţa locală franciza Coldwell Banker din Statele Unite şi păstrează controlul asupra serviciilor corporate furnizate de companie, precum şi în agenţiile din Bucureşti.

Unul dintre departamentele fondate în acest an a fost cel de consultanţă pentru spaţii comerciale, prin cooptarea lui Radu Tănăsescu, fost director operaţional în cadrul Anchor Grup, care s-a ocupat de administrarea proiectului City Mall din Bucureşti în perioada de lichidare.

"A fost greu de ţinut în viaţă acest mall. A fost nevoie să scoatem bani din piatră seacă pentru a plăti furnizorii curenţi, în condiţiile în care cei mai mulţi chiriaşi doreau să plece de acolo", mai spune Ilie.

Piaţa de consultanţă imobiliară a scăzut odată cu piaţa de real estate, veniturile anuale obţinute de companii reducându-se de la circa 50 de milioane de euro la 20-25 mil. euro.

Piaţa este dominată de subsidiarele sau de firmele afiliate unor companii internaţionale, precum Colliers, CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ Echinox, Jones Lang LaSalle sau Knight Frank, jucători care au încercat în ultimii ani să îşi diversifice activitatea pentru a putea rămâne în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO