Mediafax.biz Exclusiv

Divizia de consultanţă fiscală a NNDKP a „vânat“ un director din Finanţe

Autor: Claudia Medrega

15.11.2010, 19:29 23

Lansată în noiembrie 2008, NNDKP Tax AdvisoryServices îşi propunea pentru primul an de activitate o cifră deafaceri de 1 mil. de euro şi anunţa ca obiectiv să devină în treiani cea mai puternică firmă de consultanţă fiscală independentă depe piaţă.

Dacă înfiinţarea diviziei de consultanţăfiscală a presupus o investiţie iniţială de circa 300.000 de euro,în 2009 firma a reuşit să depăşească obiectivul financiar,raportând o cifră de afaceri de 1,4 milioane de euro, iar pentruacest an rezultatul merge spre 1,7-2 milioane de euro, potrivitreprezen tanţilor firmei.

NNDKP Consultanţă Fiscală reuneş teconsultanţi fiscali, cu experienţă relevantă de Big 4 - carereuneşte PwC, KPMG, Ernst& Young şi Deloitte -, şi avocaţi dedrept fiscal.

De altfel, încă de la înfiinţare firma acooptat o echipă de la Ernst& Young, iar de la începutulacestei săptămâni l-a adus ca partener pe Dragoş Doroş, directorpentru doi ani al departamentului Legislaţie şi Impozite Directedin Ministerul Finanţelor şi fost senior tax consultant laErnst& Young între 2000 şi 2004.

Ce spune Doroş despre plecarea de laFinanţe

"Procedura de plecare a mea din minister înseam nă că la un moment dat mi-am depus o demisie, care a ajuns latermen. M-am simţit bine în Ministerul de Finanţe. Colectivul cucare lucram la direcţia de impozite directe este foarte bun", adeclarat Doroş într-un interviu acordatZF.

El spune că notorietatea mare a branduluiNNDKP şi echipa pe care o ştie şi în care se simte bine au fostcele două lucruri care au contat pentru alegerea nouluijob.

Întrebat cât de mult a contat aspectulfinanciar, Doroş nu a dorit să comenteze, spunând doar că problemacu salariile şi stimulentele din Ministerul Finanţelor este"tristă".

Un director în Finanţe câştigă între 4.000 şi8.000 de lei lunar, conform salariilor postate pe site-ulministerului.

Referindu-se la legătura dintre MinisterulFinanţelor şi consultanţa fiscală, Doroş spune că iniţierea de actenormative în domeniul fiscal este o altă meserie, diferită de ceade consultanţă, care lucrează cu acelaşi obiect al muncii, Codulfiscal.

"Fiecare dintre cele două meserii carelucrează cu Codul fiscal este complexă şi palpitantă, dar dinperspective diferite", a afirmat Doroş, menţionând că nu percepesectoarele public şi privat ca fiind "adversare." La capitolulnerealizări, Doroş trece republicarea Codului fiscal, spunând că îipare rău că nu a reuşit să o facă.

"Republicarea Codului fiscal, deşi pare cevaoarecum mecanic, care nu aduce nimic nou, este foarte importantă.Republicarea este aşteptată de foarte multă vreme şi de toatălumea. Acum a revenit pe agendaprincipală."

Ce este "în lucru" laFinanţe?

În ceea ce priveşte proiectele legislativeaflate "în lucru", Doroş a amintit impozitul minim şi unificareabazelor pentru contribuţiile sociale.

"Există un colectiv de lucru interinstituţional de la 1 octombrie 2009 care lucrează pe impozitul forfetar.Încă nu este nimic finalizat." Referitor la discuţiile legate deimpozitarea progresivă versus cota unică, Doroş a spus că "suntchestiuni care ţin exclusiv de decizia politică", menţionând căambele au justificările lor.

"Ambele sisteme de impozitare au justificărilelor. Nu poţi să spui că unul este mai bun decât celălalt. Fiecareeste bun într-un anumit moment, într-o conjunctură, într-un climateconomic. Impozitele directe (pe profit, venit - n.red.) suntinstrumentele cu care statul atrage sau restricţionează activitateaeconomică. De unde îşi colectează statul majoritatea banilor? Dinimpozitele indirecte (TVA, accize - n.red.)." Doroş a mai spus căîn prezent se lucrează la Finanţe, dar nu este nimic definitiv, laun set de măsuri referitoare la relansareaeconomică.

Despre colaborarea cu cei patru miniştri cares-au perindat la Ministerul de Finanţe în cei doi ani în care acondus direcţia de impozite directe, respectiv Varujan Vosganian,Gheorghe Pogea, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Ialomiţianu, Doroşspune doar că "a lucrat bine" şi evită să facă oierarhizare.

Până la cooptarea lui Doroş, NNDKP ConsultanţăFiscală a fost coordonată de trei parteneri, respectiv AlinaTimofti şi Marius Ionescu (consultanţ i fiscali) şi Ana-Maria Miron(avocat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels