Mediafax.biz Exclusiv

Divizia de PC-uri a HP în România: 10 oameni, rulaj de 40 mil. euro

Divizia de PC-uri a HP în România: 10 oameni, rulaj de 40 mil. euro

Autor: Adrian Seceleanu, Ştefan Vrabie

21.08.2011, 19:14 606

Divizia Personal Systems Group din România este formată din 10 oameni şi este condusă din anul 2008 de Tiberiu Dobre, care a venit la HP de la Nokia România. HP a trecut în ultimul trimestru din 2010 pe primul loc pe piaţa locală de PC-uri şi avea ca obiectiv să păstreze această poziţie la nivelul întregului an 2011.

Compania reuşise deja acest lucru la nivelul primului trimestru, cu vânzări de aproape 30.000 de unităţi. HP România nu oferă date despre rulajul diviziei sale de PC-uri, însă acesta ar putea fi de peste 40 mil. euro, luând în calcul pentru acest an vânzări de 140.000 de unităţi şi un preţ mediu de 350 de euro.

Într-un interviu acordat ZF la finele lunii iunie Tiberiu Dobre declara că estimează o creştere a pieţei de PC-uri la 700.000 de unităţi şi clasarea HP pe primul loc."Piaţa va creşte cu 15%, iar noi cu 40%", declara el pentru ZF.

Pe de altă parte, ponderea României în afacerile cu PC-uri ale HP este nesemnificativă - circa 0,2% din vânzările totale de PC-uri ale gigantului american.

Distribuitorii cu care HP lucrează în România şi care ar resimţi imediat o retragere a firmei de pe acest segment de piaţă sunt Trend, Despec, Gemini SP, Scop Computers şi Tornado. Cum HP tocmai a organizat în parteneriat cu jucători ca Altex sau eMag campanii promoţioanale prin care a vândut la preţuri reduse diferite configuraţii de laptop-uri, vestea publicată în media internaţională a căzut ca un trăsnet şi pe piaţa locală.

"Nu putem comenta nici off the record. E o decizie surprizătoare şi îi aşteptăm efectele", a declarat pentru ZF un manger din echipa de management a uneia dintre cele mai mari companii IT locale.

"E prematur să vorbim de efecte. Dar ceea ce vrea să facă HP arată că industria se apropie de un colaps, de un moment de inflexiune pentru că de 10-15 ani de zile lumea IT e blocată în duplexul Windows-Intel. Este un blocaj", a comentat pentru ZF şi Bogdan Iftemie, directorul reprezentanţei locale al companiei rivale Acer.

"Mutarea pe care vrea să o facă HP arată şi cât de deşteaptă şi vizionară a fost decizia luată de IBM în 2004 de a-şi vinde divizia de PC-uri către Lenovo", a mai spus Iftemie.

"PC-urile sunt pe moarte, iar HP încearcă să facă acelaşi lucru pe care l-a făcut IBM în 2004 când şi-a vândut divizia de PC-uri către Lenovo", a comentat pentru ZF şi Mircea Sârbu, editorialist al Business Magazin.

El a adăugat că e posibil ca orientarea mai puternică a HP pe segmentul de soft ar putea avantaja România. "Toate aceste lucruri care se întâmplă în cadrul HP nu cred că vor avea implicaţii mari asupra României. Ba chiar mai mult e posibil ca noi să avantajaţi deoarece multe dintre proiectele din România sunt legate exact de dezvoltarea de aplicaţii".

HP are în România, la Cluj, un centru de dezvoltare software şi are şi în Bucureşti câteva mii de angajaţi în centre de servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO