Mediafax.biz Exclusiv

După Dobrogea, eolienele iau cu asalt Moldova: Galaţi şi Vaslui, în topul preferinţelor investitorilor în 2011

După Dobrogea, eolienele iau cu asalt Moldova: Galaţi şi Vaslui, în topul preferinţelor investitorilor în 2011

Autor: Roxana Petrescu

08.08.2011, 18:40 170

Cele mai recente date ale Transelectrica,valabile pentru luna august, arată că de la începutul anului 43 deparcuri eoliene au primit contractul de racordare lareţea.

Acesta este unul dintre cei mai importanţipaşi în realizarea unei astfel de investiţii, după această etapăcompaniile putând începe construcţia.

Contractele au fost semnate atât cuTranselectrica, transportatorul naţional de energie electrică, câtşi cu companiile de distribuţie a energiei electrice.

Comparativ cu anii trecuţi, când interesulinvestitorilor ţintea cu precădere două regiuni, Tulcea şiConstanţa, anul acesta Moldova pare a fi noul El Dorado pentru"morile de vânt".

Astfel, regiunea pentru care s-au semnatcele mai multe contracte de racordare la reţea în 2011 este Galaţi,în total fiind emise 8 astfel de contracte. Pe lista investitorilorcare au pus ochii pe Galaţi se află companii precum Electrica sauEnergias de Portugal, companii care la rândul lor au în curs derealizare sau deja au finalizat proiecte de amploare înDobrogea.

EDP ÅŸi GE la Vaslui

Următorul judeţ pe lista investitorilor anulacesta este Vaslui, unde au fost emise contracte de racordarepentru 6 parcuri eoliene, pe lista celor interesaţi apărând din nouEnergias de Portugal, dar şi nemţii de la Prowind care colaboreazăcu gigantul american General Electric.

"În zona Dobrogei deja s-au semnatcontractele de racordare în anii trecuţi, lucru care-i determină peinvestitorii care sunt interesaţi de parcurile eoliene să aleagăalte zone cu potenţial. Moldova este una dintre ele, iarpotenţialul este similar cu cel din Dobrogea, iar în unele zone maila înălţime este chiar mai bun", spune Dana Duică, directorulexecutiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, or ga nizaţiecare îi reuneşte pe cei mai mari investitori în parcuri eoliene,producători de echipamente sau case de avocatură.

De exemplu, anul acesta, potrivit datelorTranselectrica au fost emise contracte de racordare la reţea pentrupatru parcuri eoliene în Tulcea şi pentru un număr similar deparcuri în Constanţa.

"Interesul pentru aceste regiuni în aniitrecuţi a fost generat de un cumul de factori, dincolo depotenţialul eolian.

Accesul la port a fost un lucru important,existând astfel posibilitatea transportului pe apă al componentelorde turbine. În al doilea rând, suprafeţele extinse de pământ,distanţele mari între sate au pus la dispoziţia investitorilor înparcuri eoliene terenul necesar. Pe de altă parte, procesul deavizare este mai simplu în Moldova şi mai puţin costisitor", aadăugat Duică.

E.ON la BotoÅŸani ÅŸiSuceava

Botoşani şi Suceava au captat la rândul lorinteresul investitorilor, fiind semnate trei contracte deracordare, respectiv două contracte în cele douăregiuni.

Pe lista investitorilor se găsesc germaniide la E.ON, grup intrat în România în 2005 prin achiziţia DistrigazNord şi a Electrica Moldova.

Regiunea Moldovei devine astfel a doua caimportanţă după Dobrogea în ceea ce priveşte intenţiile deinvestiţii în parcuri eoliene, existând însă câteva proiecte şi înjudeţe precum Bihor, Caraş-Severin, Prahova şi Buzău.

Ţinând cont de faptul că Moldova este ceamai săracă regiune din România, interesul investitorilor pentruparcuri eoliene în această zonă ar putea atrage fondurisubstanţiale în anii următori şi ar putea duce la formarea delocuri de muncă.

"Aproximativ 1.500 MW se află îndiverse stadii de dezvoltare în zona Moldovei. Aceste proiecteînsumează o investiţie de 2,7 miliarde de euro. Circa 1% dinaceastă sumă va ajunge la bugetul comunelor, la acest venitadăugându-se şi taxele pentru certificatele de urbanism şiPUZ.Comunele maicâştigă sume importante şi din concesionarea terenurilor publice.Capacitatea ce urmează a fi instalată în această zonă generează2.500 de lo curi de muncă", mai spune reprezentanta AsociaţieiRomâne pentru Energie Eoliană.

În ultimii doi ani, proiectele eoliene auatras investiţii de peste un miliard de euro şi au format circa1.000 de locuri de muncă.

Principalii factori care-i aruncă în cursapentru vânt pe giganţii internaţionali de talia Enel (Italia),Ibderdrola (Spania) sau Verbund (Austria) sunt sistemul de sprijinpentru energie verde aprobat de statul român şi condiţiile meteofoarte bune, cu vânt puternic în Dobrogea şi Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO