Economic

Numai unu din trei candidaţi care participă la un târg de joburi se şi angajează

Numai unu din trei candidaţi care participă la un târg de joburi se şi angajează

Autor: Adelina Mihai

24.10.2010, 20:31 8

Deşi tot mai multe companii anunţă că fac noiangajări şi dau semnale pozitive pentru piaţa muncii, numai o partedin poziţiile deschise sunt acoperite prin intermediul târgurilorde joburi.

"În urma discuţiilor cu angajatorii, estimăm că otreime din joburile aduse de com panii la târgul de joburi seînchid în urma evenimentului. Nu se poate face o statistică legatăde rata de angajabilitate a candidaţilor prezenţi la târg, pentrucă procesul de angajare durează şase luni", susţine Dragoş Gheban,Business Development Manager în cadrul firmei de consultanţă înresurse umane Catalyst Solutions, care organizează în fiecare antârgul de joburi "Angajatori de Top".

Peste 75 de companii au prezentat o ofertă de 1.650de joburi la evenimentul care a avut loc vineri şi sâmbătă înCapitală, iar cele mai multe recrutări se fac în continuare în IT,outsourcing sau în sectorul bancar. Printre companiile care auanunţat că fac noi angajări se numără BCR, BRD, Piraeus BankMicrosoft, IBM România, Adobe, Oracle, HP, Accenture, Genpact,Wipro, Kraft Foods, Dacia Groupe Renault sauMichelin.

Una din tendinţele din această toamnă remar cate atâtde angajatori, cât şi de candidaţi o reprezintă faptul că pondereanumărului de specialişti care îşi caută un loc de muncă este maimare faţă de ediţiile anterioare.

"Se observă o creştere foarte mare a numărului despecialişti cu experienţă care îşi caută un loc de muncă. Deasemenea, am constat că tinerii vin la târg cu o oarecare cultură aconversaţiei, încearcă să se vândă şi vor să intre în discuţie cureprezentanţii companiilor prezente. Sunt mai atenţi la gestică, lamimică, inclusiv la haine, ceea ce arată o evoluţie în calitateainteracţiunii la târg faţă de alte ediţii", spune Janina Trotea,Internal Communication Coordinator în cadrul CocaCola Hellenic, celmai mare jucător pe piaţa locală a băuturilornon-alcoolice.

Este normal ca numărul de specialişti care îşi cautăun loc de muncă să crească, dat fiind că de la începutul crizei celpuţin 600.000 de angajaţi şi-au pierdut locul de muncă, în timp ceîn ultimii doi ani au ieşit de pe băncile şcolii 180.000 - 200.000de absolvenţi de facultate (din care o mare parte erau dejaangajaţi).

"Am văzut teancuri de CV-uri la companii ca Renaultsau Oracle şi asta doar prima zi a târgului. Mă sperie concurenţa,faptul că sunt mulţi candidaţi poate mai bine pregătiţi decât minesau cu experienţă şi care îşi caută un loc de muncă la aceleaşicompanii", spune Bogdan Savin, 23 de ani, absolvent al Facultăţiide Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei dincadrul Universităţii Politehnice dinBucureşti.

Recruiterii din cadrul companiilor care încă mai facangajări spun că, deşi piaţa muncii nu a dat semne de revenire înultimii ani, aşteptările tinerilor absolvenţi fără experienţă nus-au schimbat faţă de anii anteriori.

"Absolvenţii facultăţilor de management sau demarketing fără experienţă, care corespund cerinţelor pentru un postde entrylevel, nici nu se gândesc să accepte o poziţie de junior.Ei vor să fie şefi de magazine, iar mulţi confundă poziţia deasistent de magazin cu cea ce asistent manager", spune DenisaBurciu, junior recruiter în cadrul reţelei de magazine Mic.ro, careare în prezent 59 de poziţii deschise, în special pentru posturilede asistent de magazin şi lucrător comercial. Ea a mai precizat căexistă oportunitatea de promovare a celor care acceptă iniţial unpost de entrylevel, dat fiind faptul că reţeaua de magazine seextinde lunar cu câte 20- 30 de magazine.

De altfel, un sondaj al institutului german decercetare Trendence din acest an arată că majoritatea studenţilorromâni se aşteaptă la un salariu net de 800 de euro la absolvire şicred că îşi vor găsi de lucru într-o perioadă medie de patru lunidupă terminarea facultăţii. Situaţia se schimbă însă atunci cândaceştia se confruntă cu ofertele angajatorilor. Există domenii încare oferta de locuri de muncă este foarte redusă sau chiarinexistentă.

"Mi-am lăsat CV-ul la mai multe firme, de patru luniîmi caut de lucru, sper ca măcar la un stagiu de practică să fiuacceptată. Am colegi care abia după un an- doi de căutări au reuşitsă se angajeze, îmi pare rău că nu mi-am căutat mai repede. Dacă nugăsesc de lucru, o să merg în Spania sau Italia, unde am rude",spune Adriana Preda, 23 de ani, absoventă de ASE şi studentă înprimul an la masterat.

Rata şomajului a fost în luna septembrie de 7,35%, înprezent existând peste 670.000 de şomeri la nivelnaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO