Mediafax.biz Exclusiv

GE Energy: Sectorul energiei verzi mai are nevoie de un lucru: investiţii în reţeaua de energie pentru a putea fi preluate cât mai multe proiecte

Autor: Roxana Petrescu

19.01.2012, 13:10 132

Astfel, dacă la finalul anului 2009 în România piaţa proiectelor de energie regenerabilă se reducea la numai 14 MW montaţi în parcuri eoliene, la începutul acestui an datele Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, arată că erau circa 1.000 MW, capacitate chiar mai mare decât cea a unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă.

Limitarea vine însă din partea reţelelor de energie care nu pot integra acum mai mult de 3.000 MW în parcuri eoliene din cauza caracterului variabil al acestui tip de energie.

"Pentru a face ca piaţa să fie şi mai atractivă, acum după promovarea schemei suport pentru investiţiile în energie verde, mai este nevoie de un lucru, de investiţii în reţeaua de energie pentru a putea fi preluate cât mai multe proiecte", explică Ritter, în grija căruia GE a lăsat coordonarea pentru circa 30 de pieţe când vine vorba de energie verde.

Pentru întărirea reţelei de energie ar fi necesare fonduri de 500 de milioane de euro pe termen lung, de capacităţi de reglaj, investiţii care costă foarte mult şi pe care statul nu le poate finanţa singur.

În ceea ce priveşte potenţialul pieţei, reprezentantul GE Energy spune că în Germania, de exemplu, investiţiile în parcuri eoliene merg într-un ritm de circa 1.500 MW pe an, în timp ce în România este sustenabil un ritm de circa 500 MW în următorii 2-3 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO