Mediafax.biz Exclusiv

Liberty Center a pierdut chiriaşi: Marks & Spencer şi Burger King au plecat din Rahova

Liberty Center a pierdut chiriaşi: Marks & Spencer şi Burger King au plecat din Rahova

Autor: Cristi Moga

05.03.2012, 18:13 427

Proiectul situat în cartierul Rahova a fost inaugurat în toamna anului 2008, în prag de criză, cu un grad de ocupare de aproape 100%. De-a lungul timpului, Liberty Center a mai pierdut chiriaşi precum Starbucks sau Diverta, în timp ce pe una dintre laturile zonei de food-court singurul restaurant funcţional în prezent este Pizza Hut, restul unităţilor fiind închise.

La trei ani şi jumătate de la deschidere, o bună parte dintre chiriaşii importanţi au rămas în Liberty Center, respectiv Billa, Altex, Hervis, Sprider Stores, Reserved sau cinematograful The Light, deşi proiectul se află într-una dintre cele mai sărace zone ale Capitalei. În acelaşi timp, magazinul Next de la principala intrare în mall a fost micşorat vizibil, iar în prezent mai sunt vândute doar articole pentru copii.

Pleacă Marks & Spencer, vine Eponge

Magazinul Marks & Spencer din Liberty Center, unul dintre cele mai mari din cadrul mallului, era operat de compania elenă Marks & Spencer Marinopoulos România, în care retailerul britanic deţine o participaţie de 50% începând cu anul 2008. Grupul elen Marinopoulos operează pe piaţa locală şi reţeaua de cafenele Starbucks, a cărei unitate din Liberty Center a fost închisă în 2009, după doar un an de funcţionare.

Reprezentanţii Marinopoulos nu au oferit informaţii cu privire la motivele închiderii magazinului din Liberty Center.

Pe vitrina fostului spaţiu operat de Marks & Spencer în Liberty Center a fost instalat un mash care anunţă deschiderea unui magazin Eponge Fashion Paris, brand deţinut de familia Miheţ prin intermediul firmei Corssa, intrată în insolvenţă la începutul acestui an.

"Magazinul Marks & Spencer este închis de circa trei săptămâni. Cei de la Liberty spun că magazinul Eponge va fi deschis până de Paşti", spune una dintre vânzătoarele unui magazin din imediata apropiere. Un alt magazin de îmbrăcăminte din Liberty Center, brandul nemţesc Forever 18, operat în România de o companie a omului de afaceri Octavian Radu, este închis de mai multe săptămâni. Potrivit site-ului companiei germane, pe piaţa locală nu mai este funcţional niciun magazin sub acest brand.

Burger King nu, KFC şi McDonald's da

În zona de food-court, peste unitatea Burger King a fost tras un oblon metalic de la începutul acestui an. Variante pe zona de fast food există în continuare, McDonald's şi KFC având restaurante în Liberty Center, iar recent a fost deschis şi un nou restaurant cu specific chinezesc, denumit Wok Away.

Reprezentanţii Liberty Center nu au răspuns până la închiderea ediţiei întrebărilor ZF cu privire la motivele închiderii acestor magazine şi nu au oferit informaţii cu privire la gradul de ocupare al mallului, a cărui suprafaţă închiriabilă se ridică la circa 26.000 mp.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Liberty Center a avut în 2010 o cifră de afaceri de cinci milioane de euro din exploatarea spaţiilor mallului şi pierderi de 28 de milioane de euro.

Pentru dezvoltarea acestui mall, Mivan şi familia Awdi au împrumutat în 2008 aproximativ 70 de milioane de euro de la băncile Eurobank şi Bancpost, Alpha Bank şi Bank of Cyprus.

Compania irlandeză Mivan a mai dezvoltat în România şi proiectul Tiago din Oradea, care a ajuns în faliment înainte de a fi deschis, iar ulterior a fost cumpărat de Gabriel Popoviciu care l-a rebrand-uit în Oradea Shopping City. Singurul mall care a dat faliment până în prezent în Bucureşti este proiectul City Mall din zona Eroii Revoluţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO