Mediafax.biz Exclusiv

Petrom sapă orizontal la Suplacu de Barcău

Petrom sapă orizontal la Suplacu de Barcău

Autor: Roxana Petrescu

10.02.2011, 18:59 40

Ţinândcont de faptul că producţia de petrol şi gaze a României se află peo pantă descendentă, companiile de profil testează noi metode de aaduce la suprafaţă hidrocarburile blocate în zăcămintele mature.Mai mult, aplicarea de noi tehnologii este necesară în contextul încare, potrivit reprezentanţilor Petrom, rata de recuperare a unuizăcământ de ţiţei nu este mai mare de 35- 40%. Astfel, una dintresoluţiile aplicate este forajul pe orizontală.

"Petrom a stabilit un recordmondial în ceea ce priveş te forajul orizontal la mică adâncime.Recordul se referă la trei sonde orizontale, săpate la o adâncimemai mică de 200 de metri în cadrul zăcământului de ţiţei Suplacu deBarcău", spun reprezentanţii Petrom. Noutatea acestei lucrări estedată de faptul că până acum forările orizontale se făceau laadâncimi mai mari. Practic, prin săparea de sonde orizontale demică adâncime într-un mediu în care până în prezent au fost săpatenumai sonde verticale, pot fi accesate rezerve suplimentare,inaccesibile pentru exploatare până acum.

"Suplacu de Barcău este unzăcământ de ţiţei matur situat în nord-vestul României pe careexploatarea a început în 1960. Până în prezent pe acest zăcământ aufost săpate peste 2.800 de sonde din care circa 744 sunt încăactive, furnizând circa 10% din producţia de ţiţei a Petrom", aumai precizat reprezentanţii companiei.

Planurile pentru dezvoltareaviitoare a zăcământului Suplacu de Barcău vor lua în consideraremai multe sonde de tip orizontal, mai spun surselecitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO