Mediafax.biz Exclusiv

Plăţile acordate de asigurători pentru vătămări corporale în România rămân mult sub sumele de pe pieţele din Vest

Autor: Ciprian Botea

26.03.2012, 12:05 57

Situaţia se datorează faptului că mulţi păgubiţi solicitau până acum doar despăgubiri pentru avariile produse autovehiculelor.

Valoarea maximă a unei despăgubiri pentru daune morale şi vătămări corporale este de 5 milioane de euro, în timp ce pentru daune materiale despăgubirea poate ajunge la maximum un milion de euro.

Anul trecut, companiile de asigurări au achitat despăgu biri pentru vătămări corporale produse în urma unor accidente de circulaţie cu o valoare cumulată de 266 milioane de lei (echivalentul a 63 mil. euro), în creştere de 2,5 ori faţă de 2010, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Limitele de despăgubire au crescut treptat în ultimii ani pentru că România a trebuit să se alinieze la reglementările europene în vigoare.

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut depăşeşte 4 milioane de lei, potrivit informaţiilor deţinute de ZF, fiind achitată de compania Generali.

Potrivit asigurătorilor, de multe ori cererile de despăgubire formulate de păgubiţi sunt exagerate, plăţile efective fiind de 3-5 ori mai mici. Totuşi, companiile de asigurări sunt obligate de lege să constituie rezerve de daună egale cu valoarea pretenţiilor formulate de clienţi.

Astfel, la sfârşitul anului trecut valoarea totală a rezervelor de daună pentru vătămări corporale ajungea la 800 milioane de lei (185 mil. euro), aproape dublu comparativ cu nivelul din decembrie 2010. Acestea reprezentau două treimi din volumul total al rezervelor de daună avizată pe segmentul RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels