Mediafax.biz Exclusiv

Românii încearcă să prindă şi ei acţiuni Glencore, în cel mai mare IPO european din ultimii zece ani

Românii încearcă să prindă şi ei acţiuni Glencore, în cel mai mare IPO european din ultimii zece ani

Autor: Andrei Chirileasa

17.05.2011, 19:25 1889

Listarea Glencore este în acest moment cel mai fierbinte subiectpe pieţele de capital din lume, marii investitori din SUA până înAsia fiind cu ochii pe oferta publică iniţială (IPO) care sedesfăşoară în aceste zile pe bursele de la Londra şi din Hong Kong.Febra Glencore a ajuns şi în România, unde mai mulţi investitorişi-au sunat în ultimele zile brokerii pentru a afla cum pot prindeşi ei câteva acţiuni în tranzacţia anului la nivelmondial.

Până de curând, numele Glencore era învăluitîn mister. Deşi este cunoscut drept cel mai mare trader de materiiprime (commodities) din lume, până acum o lună nu se ştiau preamulte nici despre afacerile companiei şi nici despre cine suntprincipalii acţionari.

În România grupul Glencore este şi mai puţincunoscut, deşi este unul dintre cei mai mari comercianţi de pepiaţa cerealelor, cu 100 de milioane de euro afaceri în 2008,alături de alţi trei giganţi, Cargill, Alfred C. Toepfer şi Bunge.Cu toate astea, grupul a operat cu discreţie, fiind cunoscut doarîn cercul marilor jucători de pe piaţa cerealelor pe careoperează.

"Nu ştiu să vă spun prea multe despre ei. Nuam avut niciodată afaceri cu Glencore. Nici nu ştiam că selistează", spune Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro şiunul dintre cei mai puternici investitori locali în agricultură.Î nciuda puţinelor informaţii disponibile, brokerii spun că în rândulinvestitorilor locali interesul pentru această ofertă este ridicatşi sumele subscrise până acum de aceştia se ridică la câtevamilioane de euro.

Majoritatea firmelor mari de brokerajafiliate unor grupuri in ter naţionale au primit întrebări sauordine de subscriere din partea unor clienţi pentru ofertaGlencore." Da. Am primit ordine de subscriere pentru ofertaGlencore şi pot spune că interesul este foarte mare. Probabil căinvestitorii locali se uită atât la calitatea companiei, cât şi lapreţ sau la faptul că oferta este suprasubscrisă", a declarat şefulunei mari firme de brokeraj de pe piaţă.

Alţi brokeri spun că au primit ordine dinpartea unor clienţi mari, dar şi din partea unor clienţi de retail,interesaţi să participe cu câteva zeci de mii de euro, dar că nule-au putut onora. "Am primit ordine de câteva zeci de mii de eurode la clienţi de retail, dar n-am putut să participăm, deoarecesumele sunt mici. Intermediarii ofertei fac tot posibilul să iasubscrieri pentru clienţii lor şi abia apoi dacă mai au nevoieacceptă şi ordine din partea clienţilor altor brokeri", explicăşeful unei alte firme de intermediere locale.

Spre deosebire de ofertele derulate pe Bursade la Bucureş ti, unde toţi brokerii pot introduce ordine însistemul bursei, iar la final alocarea se face automat, fiecareinvestitor primind un număr de acţiuni proporţional cu valoareasubscrierilor, pe pieţele mature, alocarea se face discreţionar, decătre intermediarii ofertelor, care au posibilitatea de a-şi serviclienţii lor cu prioritate.

Credit Suisse, care coordonează oferta lanivel global alături de Citi şi de Morgan Stanley, are doireprezentanţ i la Bucureşti, care ţinteşte clienţii cu bani şiprobabil că ei au fost cei mai activi în această perioadă. Potrivitunor surse din piaţă, sunt avuţi în vizor clienţi dispuşi săinvestească cel puţin 50.000 de euro.

Oferta de listare a Glencore, în valoare decirca 11 miliarde de dolari, este cel mai mare IPO derulat înultimii zece ani la nivel european. Un grup de investitoripreferenţiali, printre care se numără fonduri suverane din AbuDhabi, China şi Singapore, dar şi mari fonduri de investiţiiamericane, precum Blackrock şi Fidelity, şi-au asigurat dejaacţiuni de 3,1 mld. dolari, pe care sau angajat însă să nu le vândăîn următoarele şase luni. Pentru restul de 7,9 mld. dolari bătaiaeste puternică, în condiţiile în care doar până vineri fuseserăînregistrate ordine de 20 mld. dolari, adică de aproape trei orimai mari decât valoarea pusă în vânzare.

Ieri compania a anunţat îngustareaintervalului de preţ în care se pot realiza subscrieri. Astfel,dacă iniţial investitorii puteau cumpăra acţiunile la preţuripornind de la 4,8 lire sterline (7,8 dolari) până la 5,8 lire,începând de ieri, investitorii mai pot subscrie doar în intervalul5,2-5,5 lire sterline. Perioada de subscriere se încheie astăzi,tot astăzi urmând să fie anunţat preţul final.

Acţiunile vor intra la tranzacţionare pe 24mai.

Compania a scos la vânzare un pachet deaproape 20% din acţiuni, iar în urma ofertei ar putea fi evaluatăla circa 60 mld. dolari. Prospectul de listare are 1.830 depagini.

Glencore are sediul în orăşelul elveţianBaar. La nivel mondial compania are 55.000 de angajaţi, a obţinut ocifră de afaceri de 145 mld. dolari anul trecut şi deţinea activede 79,8 mld. dolari.

Operaţiunile sale se concentrează peachiziţii şi vânzări de materii prime, transportul acestora lanivel mondial şi adoptarea de poziţii de "arbitraj" pentru a obţineprofit din diferenţe de aşezare geografică, timp sauproduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels