Mediafax.biz Exclusiv

Şeful Petrom LPG preia conducerea ButanGas

Autor: Roxana Petrescu

07.12.2010, 19:23 40

ButanGas România este unul dintre pricipaliijucători din piaţa distribuţiei de GPL, compania intrând recent şiîn domeniul producţiei de energie electrică din surse regenerabileîn urma preluării unui parc eolian cu o capacitate de 25 MW de lafirma Romconstruct Top, unitate aflată iniţial în portofoliulomului de afaceri suedez de origine română EmanuelMuntmark.

Stoicescu nu a putut fi contactat până laînchiderea ediţiei pentru detalii suplimentare privind plecarea sadin Petrom LPG, iar reprezentanţii Petrom nu au comunicat numelepersoanei care îl va înlocui.

Înainte de a se alătura echipei Petrom dindomeniul GPLului, Stoicescu a fost director general al Shell GasRomânia, companie preluată de către producătorul de petrol şi gazeîn anul 2007 în urma unei tranzacţii de 51 mil. euro. AchiziţiaShell Gas România a însemnat practic retragerea gigantuluipetrolier de pe piaţa locală, tranzacţia având loc în contextul încare grupul a decis să renunţe la afacerile cu GPL din România,Bulgaria, Cehia, Germania, Spania şi Elveţia. La acel moment,Petrom, care era oricum acţionar la Shell Gas Romania, a decissă-şi exercite dreptul de preemţiune pe care îl avea asupraacţiunilor companiei.

Procesul de integrare a structurii Shell GasRomânia în cadrul Petrom LPG a avut loc la sfârşitul anului2008.

În ceea ce priveşte grupul ButanGas, acesta afost înfiinţat în anul 1948 de către Iosif Constantin Drăgan, unuldintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România, care aîncetat din viaţă în 2008. Chiar din 2001 Drăgan a decis să-icedeze con ducerea grupului soţiei sale Veronica Guşă, care ocupăfuncţia de preşedinte executiv al ButanGas. Compania a înregistratanul trecut din activităţile din România afaceri de 61,4 mil. euroşi un profit net de 0,1 mil. euro. Potrivit datelor de la RegistrulComerţului, Petrom LPG a avut anul trecut afaceri de 108,2 mil.euro şi un profit brut de 12,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO