Mediafax.biz Exclusiv

Şeful Radisson: După doi ani putem vorbi de o revenire a pieţei hoteliere - VIDEO

Şeful Radisson: După doi ani putem vorbi de o revenire a pieţei hoteliere

Autor: Mirabela Tiron

12.05.2011, 17:55 167

Şeful Radisson Blu nu a comunicat însăvaloarea profitului operaţional obţinut.Anul trecut însă compania careoperează complexul hotelier a raportat pierderi de 3 mil. euro, înscădere de la nivelul de 8,3 mil. euro din 2009, potrivit datelorde pe Bursă. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 25 mil.euro, faţă de 23 mil. euro în urmă cu un an.

"Numărul celor care călătoresc şiajung în Bucureşti este mai mare faţă de anul trecut şi acest lucruse vede nu doar în businessul nostru, ci şi în cel al companiiloraeriene. Dacă acest trend se va menţine, putem fi încrezători", adeclarat Yilmaz Yildirim lar, care a fost numit recent laconducerea operaţiunilor a încă cinci hoteluri din Slo vacia,Bulgaria şi Cehia ale lanţului Rezidor.

În România, cele două complexuri cu718 camere (Radisson Blu şi fostul Centre Ville) sunt înregistratepe compania Bucureşti Turism, la care BEA Hotels Eastern Europecontrolează 76,83%, iar SIF Transilvania (SIF3) 11,29% dintitluri.

"După doi ani şi jumătate putem vorbide o revenire a pieţei hoteliere. Pe partea de corporate,companiile au început să investească mai mult în angajaţi şiorganizează traininguri, în timp ce pe partea de evenimente privatecererea pentru nunţi şi botezuri continuă să fie ridicată." YilmazYildirimlar nu a dat informaţii cu privire la numărul de evenimenteprivate sau la cele corporate organizate de la începutulanului.

Şeful complexului Radisson Blu aexplicat însă că sunt zile în care cele 12 săli de conferinţă suntocupate atât dimineaţă cât şi după-masă. Aproape 40% din venituriprovin din segmentul de food & beverage, restul fiind generatde cazare.

"Încercăm să folosim cel mai bun mixde business, cu ajutorul căruia să creştem veniturile şi profitul.Primim atât grupuri de turişti, cât şi clienţi corporate." Elsusţine că în general se vede o revenire a cererii pentru cazaredin partea companiilor din toate sectoarele. Astfel că se aşteaptăla o creştere cu 5-6% a cifrei de afaceri de la fostul Centre Villeşi cu două procente la Radisson Blu. "Nu aş putea preciza caredintre sectoare ne asigură creşterea. Este adevărat că cererea dinpartea companiilor din domeniul finanţelor, al asigurărilor, dar şial energiei este printre cele mai puternice." Pentru a atrage maimulţi clienţi şi implicit pentru a creşte veniturile anul trecutproprietarii unităţilor de cinci stele au investit în modernizareasălilor de conferinţe şi a restaurantelor. Nu doar segmentul defood&beverage este bine reprezentat în Capitală, ci şi celreprezentat de cazare.

În Capitală sunt 2.352 de camere dehotel clasificate la cinci stele.

"Cred că numărul de locuri încamerele de hotel este suficient pentru Bucureşti până în 2012, nuavem nevoie de mai multe. În ultimii doi ani oferta de cazare acrescut foarte mult prin deschiderea de noi hoteluri. Să vedem cumevoluează cererea." Cele mai mari investiţii în construirea de noihoteluri de cinci stele s-au făcut în Capitală, unde anul trecut afost livrat hotelul-boutique de cinci stele Epoque Hotel. În celmai nou hotel de cinci stele din Bucureşti, care s-a deschis înnoiembrie anul trecut, s-au investit 8 mil. euro. Şeful Radissonsusţine că locurile în hotelurile din Capitală sunt suficiente încondiţiile în care Bucureştiul nu este o capitală în care seorganizează multe evenimente internaţionale.

Spre comparaţie, în Viena sau Parisse organizează chiar săptămânal conferinţe internaţionale, careadună sute de participanţi.

Pe piaţa de cinci stele din Capitalămai activează JW Marriott, Athénée Palace Hilton, Howard Johnson,InterContinental, Crowne Plaza, Grand Hotel Continental şi AduccoImperial Carol Parc Hotel. Toate hotelurile de cinci stele dinCapitală, cu excepţia Howard Johnson, sunt conduse de manageriexpaţi, aduşi de către lanţurile hoteliereinternaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO