Mediafax.biz Exclusiv

Un producător de componente auto: Datorăm creşterea noastră pieţelor din China şi India, „dornice“ de maşini germane de lux

Autor: Laurentiu Cotu

25.11.2010, 11:46 13

CompaniaMarquardt Schaltsysteme SCS, reprezentanţa locală aproducătorului german de componente electronice pentru industriaauto Marquardt, estimează că va încheia acest an cu o cifră deafaceri de 90 mil. euro, în creştere cu 45% faţă de anul2009.

În primul semestru din acest anafacerile companiei din Sibiu au ajuns la circa 42 mil. euro, dupăce în 2009 Marquardt Schaltsysteme a realizat o cifră de afaceritotală de 61,7 mil. euro (peste 259 mil. lei).

"Considerăm că în acest ancompania Marquardt Schaltsysteme va contribui la rezultatul finalal concernului Marquardt cu o cifră de afaceri în euro compusă dinopt cifre. Previzionăm că vom depăşi cifra de afaceri realizată înanul 2008, respectiv în perioada anterioară crizei, cu peste 50%",a declarat pentru ZF Transilvania Schmidt Juergen, managerulgeneral Marquardt Schaltsysteme SCS.

Potrivit reprezentanţilorcompaniei din Sibiu, grupul Marquardt a obţinut până în prezentrezultate similare cu cele anterioare crizei financiare, estimândpentru 2010 o cifră de afaceri globală de peste 500 mil. euro. Înprima jumătate a anului trecut s-au înregistrat scăderi aleactivităţii grupului german de componente electronice, care aucondus la diminuarea cu 40-50% a cifrei de afaceri. Efectele crizeieconomice s-au făcut simţite pentru Marquardt încă din lunanoiembrie a anului 2008, când mulţi dintre propriii clienţi şi-auretras comenzile sau au scăzut drastic cantităţile prevăzuteiniţial.

"Începând cu acest an, cifranoastră de afaceri a cunoscut o evoluţie favorabilă datoritărevenirii pieţei de automotive. În principiu datorăm aceastăcreştere pieţelor din China, India şi din alte ţări asiatice unde,pentru autoturismele de marcă germană există o cerere foarte mare,mai ales pentru cele din segmentul de lux", a spus SchmidtJuergen.

Cea mai mare parte a producţieieste vândută în afara României.

"Criza financiară a influenţatafacerile grupului Marquardt atât pe piaţa automotive, cât şi pepieţele de unelte electrice, de aparate de uz casnic şi alteutilizări industriale.În prezent, restabilirea financiară se poate resimţi pe toatepieţele. Suntem convinşi că anul viitor situaţia comenzilor se vastabiliza la un nivel bun, însă, cu siguranţă, nu vom mai obţinerate de creştere ca şi cele din anul în curs".

La nivel internaţional, grupul Marquardt areaproximativ 5.000 angajaţi în cele 11 locaţii pe care le deţine. Înperioada crizei financiare a fost redus parţial personalul, însăulterior au avut loc extinderi ale capacităţilor de producţie careau creat noi locuri de muncă.

Producătorul german de sisteme electroniceare în prezent aproximativ 930 de angajaţi la Sibiu, cu 50% maimulţi decât la finele anului trecut.

Investiţiile Marquardt Schaltsysteme dinacest an s-au materializat într-o nouă secţie de producţie de microcontactoare, acestea fiind produse multifuncţionale, care pot lucraatât independent, cât şi în ansamblu, pe plăcileelectronice.Înurma acestor investiţii, compania şi-a mărit suprafaţa de producţieşi de birouri cu 50%.

"Momentan avem suficiente comenzipentru a utiliza din plin capacitatea de producţie existentă,astfel că lucrăm pe diferite segmente de activitate, câte 7 zile pesăptămână în 3 schimburi, pentru a ne putea onora comenzile. Chiardacă există o creştere continuă a comezilor din partea clienţilor,datorită capacităţii noastre de producţie limitate nu putem preluatoate cererile", au mai declarat reprezentanţii firmei din Sibiu.Conducerea Marquardt Schaltsysteme a spus că în vederea creşteriicapacităţilor de producţie a fabricii de la Sibiu a fost depus unproiect pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile, careînsă nu a fost selectat spre finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO