Mediafax.biz Exclusiv

Vremea rea face găuri în buzunarele asigurătorilor

Autor: Ciprian Botea

05.02.2012, 19:48 355

Generali şi-a făcut rezerve de aproape 340.000 de lei (78.000 de euro) pentru 50 de dosare de daună primite în prima săptămână de ninsori şi viscol. Aceste rezerve arată nivelul daunelor pe care asigurătorul estimează că le va plăti, toate despăgubirile fiind solicitate pentru daune auto.

"Am avut doar cereri de despăgubire pentru autovehicule, nu şi pentru mărfuri transportate. Zonele afectate cu precădere au fost judeţele din Moldova, Constanţa şi Tulcea", au declarat reprezentanţii Generali. Zeci de drumuri au fost blocate de ninsori timp de mai multe zile în aceste zone.

ZF a solicitat date privind daunele produse de condiţiile meteo tuturor companiilor mari de asigurări, însă numai Generali şi Uniqa au răspuns solicitării.

Austriecii de la Uniqa au primit pe lângă dosarele auto şi o cerere de despăgubire pentru mărfuri transportate, valoarea estimată a daunei fiind de circa 10.000 de euro (43.000 de lei).

Asigurările de mărfuri transportate sunt încă la început pe piaţa românească, primele subscrise pe acest segment în perioada ianuarie-septembrie 2011 însumând 25 mil. lei (circa 6 mil. euro), adică 0,5% din piaţa asigurărilor generale. Despăgubirile plătite în acelaşi interval de timp au fost de 6 mil. lei, în creştere cu 60% faţă de primele nouă luni din 2010.

Uniqa primise până la jumătatea săptămânii trecute şi cinci dosare pentru daune provocate de viscol şi ninsoare autoturismelor.

Compania pusese deoparte între 4.000 şi 30.000 de lei pentru a acoperi fiecare dintre aceste pagube.

Daunele auto sunt mai dese în contextul în care asigurările de autovehicule continuă să reprezinte două treimi din piaţa asigurărilor generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels