Mediafax.biz Exclusiv

Wimmer, Erste: La acordarea de noi credite vom da prioritate creditelor în monedă locală

Autor: Razvan Voican

10.02.2012, 13:40 267

"Din punctul nostru de vedere, ceea ce contează este angajamentul faţă de piaţă şi, bineînţeles, nivelul activităţii de creditare. Acest angajament include portofoliul de credite locale, precum şi asigurarea capitalului şi a fondurilor necesare pentru activităţile de creditare", a spus Wimmer.

El a adăugat că Erste Group şi-a majorat constant expunerea pe România în ultimul an, la nivel de capital propriu al BCR, finanţare, portofoliu de credite locale.

De asemenea, Wimmer a precizat că discuţia despre expunerea băncilor străine nu este de dată recentă, iar neconcordanţa dintre diversele definiţii ale expunerii provoacă o şi mai mare confuzie în rândul publicului cu privire la acest subiect.

Astfel, statistica BIS (Banca Reglementelor Internaţionale) cuprinde creanţele transfrontaliere ale băncilor în toate monedele plus creanţele locale în valută ale subsidiarelor, dar şi creanţele locale în monedă locală ale subsidiarelor băncilor care raportează.

În schimb, cifrele raportate către Banca Naţională a României includ participaţia Erste în BCR , finanţarea Erste Group pentru BCR, operaţiunile comerciale transfrontaliere ale Erste Group şi expunerea Erste Group pe titlurile româneşti, dar nu includ expunerea locală a BCR.

"Raportarea noastră către BNR se face cu un alt scop faţă de datele difuzate de BIS. Raportul privind expunerea pe România pe care continuăm să-l transmitem periodic către BNR a fost proiectat pentru a monitoriza angajamentul nostru privind expunerea conform Iniţiativei de la Viena, în timp ce BIS publică trimestrial o serie de statistici privind expunerile bancare internaţionale", a explicat Wimmer.

El a subliniat că pentru a identifica o tendinţă se impune analizarea unui interval de timp de cel puţin un an, fără a da prea multă greutate schimbărilor trimestriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels