Opinii

A cazut un mit

09.02.2005, 00:00 12



MulTi economisti si oameni de afaceri spun cu insistenta: "Leul e supraevaluat". Si, in consecinta, cer ca Banca Centrala sa intervina. De ce? Ca sa deprecieze leul. Dintr-o socoteala simplista. Spun cartile ca doua curbe - cea a indicatorilor macro ce indica acum un pericol de supraincalzire si cea a ratei de schimb - merg impreuna? Spun! Daca-i asa, atunci leul se intareste? Scoasa din palarie, aceasta idee e gata sa produca o supraincalzire pe piata dezbaterilor. Numai ca viata nu curge cum vor cartile prafuite. Curba indicatorilor macro si curba ratei de schimb se armonizeaza, intr-adevar, dar nu de la o zi la alta. De multe ori nici macar de la un trimestru la altul, ci mai rar.



Doar cererea si oferta, impreuna, influenteaza zilnic cursul. Or, este deja un fapt notoriu ca, in prezent, desi cererea a crescut neincetat, oferta de valuta a cunoscut o crestere si mai buna. Era normal ca piata valutara sa reflecte aceasta realitate.



Marti, leul a continuat sa-si intareasca pozitia pe piata valutara. Euro, moneda de referinta in calculul ratei de schimb, a coborat sub pragul de 37.000 de lei. Prag considerat "psihologic" de catre multi analisti. Ei au inclus ideea ca BNR are o tinta de curs si ca nu va admite niciodata un raport de schimb leu - euro sub 37.000 de lei. Comunicatul de ieri al Bancii Centrale, care anunta un curs leu - euro de 36.975 de lei, a facut sa cada un mit. O dovada ca, intr-adevar, BNR nu are o tinta de curs.



Sa fie limpede: cursul se formeaza pe piata. Banca Nationala, in interventiile sale, nu ataca direct cursul de schimb. Desi multi dealeri, care opereaza pe piata valutara, au afirmat ca BNR are ca tinta un anumit curs. Banca Nationala ocheste direct o singura tinta: rata inflatiei.



Dar inflatia nu are numai cauze monetare. Daca ar avea numai cauze monetare, atunci Banca Nationala ar putea ataca in forta inflatia si am scapa de acest flagel. Inflatia are insa si cauze structurale, cuibarite in economia reala. Banca Nationala se loveste puternic de aceasta realitate ori de cate ori incearca sa relaxeze politica monetara.



Repet insa: politica monetara restrictiva, pe care o practica Banca Nationala, nu are in vedere atat miscarile de pe piata valutara, cat blocarea inflatiei. De fapt, BNR acomodeaza masa monetara la adevarurile din economia noastra. O economie cu putine afaceri, cu oferte care nu corespund intotdeauna cererii, cu intreprinderi care au pierderi in loc de profit. Intr-adevar, e periculos sa ajunga multi bani intr-o astfel de economie.



Piata valutara insa, scoasa de sub povara interventiilor administrative, s-a inviorat treptat, pe masura ce a devenit tot mai concurentiala. A iesit in relief noul rol al BNR, acela de a mentine piata valutara in buna stare de functionare.



Banca Nationala face public, in fiecare zi, un curs al pietei valutare. Un curs care exprima, in aceeasi zi, realitatea de pe piata. Nu publica insa un curs de referinta, cum se afirma uneori eronat. Cursul de referinta a murit. Actualul curs nu este nici "de referinta", nici "un curs valabil" intr-o zi sau in alta zi, ci este un curs informativ. Un curs al pietei libere. Daca agentii economici vor sa se ghideze dupa acest curs, sunt liberi s-o faca. Pot incheia chiar contracte de vanzari in rate. Si chiar daca Ministerul Finantelor ii obliga sa utilizeze cursul publicat de BNR in inregistrarile contabile, semnificativ este faptul ca BNR nu obliga pe nimeni sa practice acest curs. Cu atat mai putin pe dealerii de pe piata valutara, carora nu li se cere ca dimineata, cand isi incep cotatiile, pe ecran sa-si afiseze cursul comunicat de Banca Nationala cu o zi inainte.



Fiecare banca tine cont de realitatea ei, de realitatea de pe piata, de realitatea din economie. Iar cursul reflecta zilnic confruntarea dintre cerere si oferta pe piata valutara. Fara a ignora insa cativa indicatori economici, cum ar fi: deficitul balantei comerciale, deficitul bugetar, rata inflatiei. Dar asta intr-un timp ceva mai lung. Zilnic, avem insa temperatura ofertei de valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO