Opinii

BNR: Aprecierea reala a leului trebuie privita ca proces pe termen mediu

08.07.2003, 00:00 24



In contextul apropierii sale de Uniunea Europeana, Romania se afla intr-un proces de convergenta pe doua planuri: nominal si real. Aceasta din urma imbraca si forma aprecierii reale moderate si sustenabile pe termen mediu a cursului de schimb al leului, definita drept o apreciere reala annuala de 2-5% fata de cosul valutar implicit format din 60% euro si 40% dolar SUA.



Este important de subliniat faptul ca formularea aprecierii reale anuale drept interval, nu obiectiv punctual, reflecta caracterul de estimare al acesteia din punctul de vedere al Bancii Nationale a Romaniei - si nu de tinta in sensul strict al cuvantului, BNR fiind preocupata in primul rand de reducerea durabila a inflatiei. Ca atare, nu este vorba de o revizuire a tintei, ci de plasarea aprecierii reale estimate pentru sfarsitul anului curent catre limita inferioara a intervalului, date fiind evolutiile inregistrate pe primele sase luni ale anului.



La determinarea aprecierii reale a monedei nationale contribuie o multitudine de factori, unii nefiind sub controlul bancii centrale: de departe cel mai influent in perioada actuala este volatilitatea raportului euro-dolar, in absenta caruia este de presupus ca aprecierea reala a leului fata de cosul implicit ar fi fost mai pronuntata. Sunt si factori pereni, cum ar fi amploarea mai mare a decalajelor intre Romania si UE in privinta preturilor agregate din sectorul necomercializabilelor.



Limitele intervalului de apreciere reala anuala trebuie astfel sa fie percepute in mod corect drept flexibile. De altfel, si in trecut au existat devieri acceptate de la aceste limite elastice, fara ca ele sa atraga modificari in atitudinea politicilor macroeconomice. Aprecierea reala fata de cosul implicit a fost de 5,8% in 2000, de 5,6% in 2001 si de 2,4% in 2002, cand demarase deja aprecierea euro fata de dolarul SUA.



Faptul ca, in mare, este folosit acelasi interval de apreciere in ani succesivi reflecta actiunea sistematica a acestor factori pereni. El urmareste sa asigure si o anumita predictibilitate pe termen mediu pentru planurile de afaceri, respectiv perspectivele de economisire ale firmelor si menajelor, in conditiile in care, pe termen scurt, interventiile BNR sunt sporadice si de relativ mai mare amploare, tocmai pentru a le face impredictibile si a reduce pe aceasta cale apetitul pentru miscari de capital volatile. BNR intervine in piata valutara doar cand aceasta inregistreaza tensiuni de natura a-i afecta buna functionare.



Desi rezultatele inregistrate pana in prezent in privinta balantei comerciale si a contului curent se inscriu in nivelurile programate si nu reclama modificari in profilul politicilor macroeconomice, BNR ramane in continuare atenta la dezvoltarile din perspectiva conturilor curent si de capital, precum si la prevenirea erodarii competitivitatii externe a produselor si serviciilor romanesti din perspectiva corelatiei dintre dinamica productivitatii si evolutia salariilor reale, avand in vedere obiectivul continuarii dezinflatiei in conditiile pastrarii echilibrelor macroeconomice. Faptul ca politica de curs a functionat bine pentru 2002-2003, sprijinita si de celelalte politici din mix-ul macroeconomic, se traduce si prin coexistenta unei performante robuste a exporturilor romanesti in paralel cu decelerarea dinamicii preturilor agregate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24