Opinii

Ce a lipsit din discursul de investitură al premierului Victor Ponta

Ce a lipsit din discursul de investitură al premierului Victor Ponta

Autor: Sorin Pâslaru

22.12.2012, 11:27 1252

In timp ce premierul Ponta isi tinea ieri discursul de investitura, sute de oameni stateau la cozi la administratiile financiare pentru a plati impozite statului, in conditiile in care guvernul a avansat cu patru zile, de pe 25 decembrie pe 21 decembrie, data limita de plata pentru luna in curs.

Dar de la inaltimea unui discurs de investire in fata celui mai numeros parlament din istoria Romaniei, in cea mai mare cladire din Europa, cu cea mai mare sustinere parlamentara, nu se vad cozile de la administratia financiara. Nu se vad miile de ore pierdute de contribuabili, nu se vad functionarele sufocate de metri de dosare, nu se vede ca Trezoreriile nu au nici macar POS-uri instalate pentru facilitarea platilor.

Cum sa nu fie, in aceste conditii, doar 32% ponderea veniturilor bugetare in PIB (cel mai prost nivel din UE, Bulgaria are 36%) si doar 8 miliarde de euro incasari din TVA, cand indicatorii macro privind consumul arata ca incasarile ar trebui sa fie de 16 mld. Euro?

Discursul de investitura al premierului Ponta a atins cateva puncte valabile, dar putea merge si mai departe, avand in vedere momentul. Romania nu mai poate continua cu aceeasi administratie care pune pe primul loc functionarul si nu contribuabilul.

A vorbit de relansare economica, de un viitor care trebuie creat aici pentru tinerii din mediul rural ale caror sperante se indreapta acum spre Italia sau Spania, de incurajarea investitiilor, atat straine, cat si romanesti. A vorbit de necesitatea reindustrializarii Romaniei, de proiecte mari de infrastructura si nevoia de a le urmari direct de catre un minister special creat. A vorbit despre educatie si sanatate, despre faptul ca dupa opinia sa au fost sectoare neglijate in acesti ani.

Dar nu a vorbit despre distrugerea increderii romanilor in institutiile publice: administratii financiare, spitale publice, scoli. Despre cum este sa lucrezi cu statul roman fara sa cunosti pe nimeni nici la ANAF-ul de sector, nici la spital. Pentru ca, la 23 de ani de la Revolutie, pozitia simplului contribuabil sau beneficiar de servicii medicale din Romania, care nu are "cunostinte", care nu poate iesi din marea masa a anonimilor, este mai precara ca niciodata.

Ca aceasta este si una din explicatiile acestei lupte uriase pentru functii, unele chiar mediocru platite, din administratie. "Da, este adevarat, nu este cine stie pozitia de director al Directiei Judetene de Statistica, dar e altceva cand suni la alte institutii, stii, suna domnul director, putem, rezolva problema X sau Y?", marturisea unul din oamenii care s-au luptat pentru un asemenea post.

Sa ai un buget pe mina, sa ai macar cinci oameni la dispozitie, dar, mai important, sa ai un telefon scurt la Directia Judeteana de Finante, la Inspectorat, la Directia Sanitara sau la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. 500 de asemenea pozitii fusesera cucerite dupa 100 de zile de la instalarea guvernului Ponta, conform unei monitorizari realizate de Ziarul Financiar, probabil ca acum sunt 1.000.

Cand pina si un sef de Casa de Cultura ajunge sa fie acuzat de DNA pentru ca ar fi favorizat o companie sa inchirieze un spatiu comercial, cum s-a intamplat la Sibiu, este evident ca apartenenta la "retea" este vitala. Sa fii scos din rand, sa nu fii printre anonimii care stau la coada la Fisc sau pe holurile policlinicilor de stat.

Pentru acesti anonimi ar fi trebuit sa vorbeasca premierul Ponta. Sa le dea un mesaj oamenilor ca stie in ce stare sunt serviciile publice , ca va face audituri functionale care sa puna un diagnostic, ca va trece la reformarea lor, ca va testa in primele trei luni orice interactiune a contribuabilului, a asiguratului cu statul roman si va propune optimizarea proceselor.

Ruptura dintre "ei", cei care nu stau la cozi dupa adeverinte sau la plata taxelor pentru ca pun pur si simplu directorii din agentiile ANAF sa la completeze formularele, asa cum facea ieri pentru un fost ministru de Finante seful ANAF de la Sectorul 1, si restul oamenilor, este tot mai mare.

O guvernare si un guvern pentru anonimi, pentru respectul contribuabililor care stau la cozi la Fisc sau pe holurile spitalelor, asta asteapta romanii. Lor trebuia sa li se fi adresat ieri premierul Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24