Opinii

Ce-i de neinteles, intr-o decizie de inteles

01.06.2000, 00:00 12



Din cauza implicatiilor financiar-bancare ale falimentului Fondului National de Investitii, responsabilii Fondului Monetar International au hotarat- cica, la cererea partii romane (fumigene!) - sa amane aprobarea prelungirii acordului stand-by cu Romania. Aprobare care, dupa semnalele date de insusi directorul general al FMI si de seful Departamentului de Stat al SUA, cel mai mare actionar la FMI, cu prilejul recentei vizite a premierului roman in America, parea sa fie o simpla formalitate.

Decizia responsabililor FMI - pentru ca totusi, la cererea sau nu a partii romane, decizia le apartine - este una de inteles, dar de deplans.

De inteles, pentru ca, evident, dupa cum se si vede, falimentul scandalos al FNI are implicatii directe si indirecte, de ordin psihologic, asupra sistemului bancar si, prin incidenta, asupra pietei valutare, ceea ce poate schimba parametrii in care s-a convenit acordul stand-by, cu consecinta unei posibile luari in considerare a unor noi tinte modificate de inflatie sau de curs de schimb. De inteles, de asemenea, deoarece, pentru o institutie ca FMI, un acord cu o tara este nu doar o problema de angajamente financiare, ci si o problema de incredere, de credibilitate. ai poate nici noi insine nu ne-am fi angajat in acorduri cu o tara ca Romania, tocmai in momentul in care nu numai ca un scandal zguduia sistemul financiar-bancar, dar, mai mult, in scandal era tarata, fara clarificarile necesare, prima institutie de economisire a tarii (CEC), pentru ca, din nestiinta sau din interese clientelare, conducatorul pana de curand al acestei insititutii de stat, dupa ce a antrenat-o in afaceri inadmisibile de cautionare a unor interese private, nu este luat acum de turul pantalonilor si deferit justitiei pentru simplul motiv ca se bucura de protectie din partea partidului sau, care este principalul partid de guvernamant.

Dar mai ales, de inteles, in conditiile in care, tocmai in aceste momente de destabilizari, chiar daca numai potentiale in sistemul financiar-bancar, un alt partid marcant din coalitia la putere se gaseste sa lanseze un furibund si terminator atac asupra premierului guvernului la care participa. ai, vai, de fapt asupra exact aceluia pe mana caruia sau, mai precis, pe credibilitatea caruia FMI fusese gata-gata sa aprobe aranjamentul stand-by cu Romania. Ce sa mai creada FMI in asemenea conditii?! O grea raspundere isi asuma domnii Roman si Basescu pentru incercarile de delegitimare a premierului Isarescu si a programului economic pe care acesta si l-a asumat tocmai intr-un moment atat de delicat, prin care trece acum Romania. Daca domniile lor au in ultima instanta, alt stapan decat poporul roman, atunci evident nici ca n-au ai interesa aceasta responsabilitate, dar atunci atatea si atatea se explica. Singurul noroc este ca poporul roman i-a cam "depistat" si caderea vertiginoasa in sondaje ar trebui sa le dea de gandit, daca li se mai permite cumva sa si gandeasca.

Desi de inteles, decizia FMI este totusi una de deplans. Pentru ca este exact de tipul celor care mai mult complica lucrurile decat le rezolva. In loc ca, prin aprobarea celor convenite cu Guvernul Isarescu, sa dea mesajul indirect, dar limpezitor, de sustinere a ordinii financiare in Romania si deci de calmare a spiritelor, decizia FMI agita spiritele, alimenteaza semnele de intrebare, incertitudinile, cautarile in deruta de puncte de sprijin si ii invita, tot indirect, pe oameni sa nu mai creada in nimic, nici in bani, nici in banci, nici in Guvern, nici chiar in premierul in care credeau cel mai mult dintre factorii executivi, dar pe care il vad dintr-o data atacat de coalitie si parasit si de FMI. Nu trebuie insisitat asupra acestei probleme. Lucrul este simplu. Oamenii nu au timp de nuante. Ei nu pot interpreta ezitarile FMI decat intr-un singur fel: "e groasa fratilor, daca si astia dau bir cu fugitii".

Premierul Isarescu se intreba retoric daca actuala criza financiar-bancara nu a fost orchestrata in preajma discutarii noului acord cu FMI, tocmai pentru a bloca aprobarea. ai, in orice caz, daca actuala criza financiar-bancara a fost montata - si exista atatea indicii ca a fost! - atunci cei ce au montat-o si-au si atins scopul. Numai ca, stupoare!, au facut-o chiar cu sprijinul deciziei FMI.

De aceea, fara ocolisuri, deciza responsabililor FMI este jalnica. Mai ales ca existau modalitati nu doar cu mult mai elegante dar si cu mult mai eficiente de a obtine din partea autoritatilor romane asigurari ca masurile ce evident se impun in contextul financiar-bancar dat vor fi aplicate cu fermitate si urgenta: pur si simplu, insotind aprobarea acordului de cerinta adoptarii si aplicarii acestor masuri, care, de ce sa nu o spunem deschis, cu aprobarea FMI in spate aveau si sanse mai mari de a-si produce efectele urmarite.

Cu toata parerea de rau, prin decizia adoptata, FMI i-a ajutat mai degraba pe cei care in Romania lasa bolovanul mereu si mereu sa se rostogoleasca la vale si nu pe cei care incearca, cu disperare si cam degeaba din cauza celor dintai, sa impinga bolovanul la deal, ceea ce face din Romania una din experientele practice din epoca noastra ale eternului mit al lui Sisif.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24